IZMENA ZAKONA PREKRAJANjE VOLjE GRAĐANA: Draško Stanivuković o promeni Zakona o lokalnoj samoupravi RS

S. M.

25. 11. 2020. u 18:47

ИЗМЕНА ЗАКОНА ПРЕКРАЈАЊЕ ВОЉЕ ГРАЂАНА: Драшко Станивуковић о промени Закона о локалној самоуправи РС

Foto: Glas Srpske

DRAŠKO Stanivuković izjavio je danas da republička vlast priprema amandmane na Zakon o lokalnoj samoupravi "da bi se razvlastili gradonačelnici u gradovima."

Kaže da opravdano sumnja da će se to u ponedeljak staviti na dnevni red NSRS po hitnom postupku, s obzirom da to za sada nije na zvaničnom dnevnom redu.

- Podsetiću vas da se takvo nešto desilo u Skupštini kada je izmenjen poslovnik gde su smanjene diskusije. Danas se priprema izmena zakona o lokalnoj samoupravi da bi se razvlastio gradonačelnik - naglasio je Stanivuković u obraćanju medijima ispred Skupštine, te dodao da je prema Evropskoj povelji zabranjeno menjanje zakona posle izbora.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke istakao je da su do sada "na sve pretnje" odgovarali miroljubivo.

-Isto tako smo podvukli da naše strpljenje ima granice. Pozivam ih da to ne čine i da poštuju izbornu volju. Isto kao što ja poštujem da nemam skupštinsku većinu, tako i oni moraju poštovati da nemaju gradonačelnika. Ukoliko istraju u ovom ja ću pozvati građane na proteste. Ja neću da budem engleska kraljica da protokolarno dočekujem ljude i da nemam nikakva ovlašćenja - naveo je Stanivuković.

Rekao je da niko ne treba da se sekira za skupštinsku većinu, jer se "ništa se ne može bez gradonačelnika."

- To znači da nijedan tajkun ne može da gradi niti išta može bez mog potpisa. To njih boli. Njima ruke drhte oko Banjaluke, kazao je Stanivuković.

Portal Kapital juče je objavio, pozivajući se na izvore, da vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i da bi se već na narednom zasedanju Narodne skupštine RS, koja je zakazana za 1. decembar, izmene po hitnom postupku trebalo naći pred poslanicima.

- Zakon se menja u delu nadležnosti gradonačelnika, gde se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzeće gradski menadžer koji će sa prijedlozima ići pred skupštinu - navodi se u tekstu.

Izmenama je planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odelenja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)