INCKO - MONSTRUM KOJI MRZI SRBE! Dodik oštro kritikovao visokog predstavnika navodeći da radi za bošnjačku stranu

S. M. - V. M.

26. 11. 2020. u 07:38

POSLE izjave Milorada Dodika da je Valentin Incko "monstrum koji mrzi Srbe i Hrvate", podrška visokom predstavniku stigla je od Bakira Izetbegovića. Lider SDA Incka je nazvao "advokatom BiH".

ИНЦКО - МОНСТРУМ КОЈИ МРЗИ СРБЕ! Додик оштро критиковао високог представника наводећи да ради за бошњачку страну

Milorad Dodik

Time je, ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković, potvrdio da je Dodik u pravu:

- Incko nije samo advokat, on je lobista sarajevske elite koja nastavlja da vodi ratnu politiku drugim sredstvima. Oni žele da centralizuju Bosnu i Hercegovinu, dok se Dodik zalaže za poštovanje izvornog "Dejtona". Rušenjem "Dejtona" Incko i Izetbegović pokušavaju da vrate Bosnu u ratno stanje.

Na onlajn sastanku sa predstavnicima ambasadora Saveta bezbednosti UN sa političkim liderima iz BiH, Dodik je oštro govorio o Incku i optužio ga da radi u interesu bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma. Izetbegović nije prisustvovao sastanku jer je smatrao da je poziv trebalo da dobiju članovi Predsedništva BiH, a ne lideri najjačih političkih stranaka konstitutivnih naroda. Na sastanku su izjavu Dodika osudili predstavici zapadnih zemalja koji su podržali Incka.

Izetbegović je ocenio da je dobro što nije bio na sastanku i da bi, da je on učestvovao u tome, to onda bila "prepirka predstavnika konstitutivnih naroda":

- Ovako je Incko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to mnogo bolje nego da to radi bošnjački predstavnik.

Predsednik Političkog saveta SNSD Slavko Mitrović kaže da je Izetbegović i samim neučestvovanjem na video-konferenciji potvrdio da njega i političko Sarajevo zastupa Incko.

- Isto onako kao što je tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj prezrivo poručivao Evropskoj uniji da njegovu politiku vodi SAD i da on ne želi ni da razgovara sa EU - naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da je "zatvaranje očiju pred stvarnim stanjem u BiH, podržavanje odavno nepotrebnog visokog predstavnika i njegove kancelarije - saučesništvo koje pojačava put raspada BiH, skoro nepovratnog". On smatra da je rasprava pred Savetom bezbednosti pokazala svu besmislenost i štetnost visokog predstavnika u BiH:

- Očigledni dogovor važnih zemalja članica, ogolio je stereotipan pristup BiH. Umesto da daju podršku Dejtonskom sporazumu, oni podržavaju Incka i njegovu kancelariju. Ne postoji Dejtonski sporazum zbog Incka i OHR, već radi izgradnje mira i stabilnosti u BiH, uz poštovanje njene ustavne strukture sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja navodi da institucija visokog predstavnika ne može da se uklopi u realne odnose u BiH i ne može da bude efikasna. Najavu Incka, od pre nekoliko dana, da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, vidi kao primer da se visoki predstavnik "po ko zna koji put" svrstava na jednu, bošnjačku stranu.

On podseća da se pre pet godina dogodio pokušaj nametanja rezolucije u SB Ujedinjenih nacija na predlog Velike Britanije koji se odnosio na osudu Republike Srpske i Srbije za navodni genocid u Srebrenici, na šta je potom Rusija uložila veto:

- Čitavu priču potenciraju Bošnjaci jer radi se o tome da se spreči bilo kakva mogućnost preispitivanja istorijskih situacija koje su vezane pre svega za Srebrenicu.

Ulogu Incka, ali i Izetbegovićeve SDA u BiH, na video-sastanku kritikovao je i predsednik HDZ BiH Dragan Čović koji je ukazao na problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Čović je rekao da se SB UN o situaciji u BiH uglavnom informisao iz kvartalnih izveštaja visokog predstavnika, koji su, kako je rekao, prema mišljenju svih relevantnih političkih predstavnika bili znatno manjkavi i površni.

PRIJAVA ZBOG SREBRENICE

PREDSEDNIK Udruženja građana "Istočna alternativa Republike Srpske" Vojin Pavlović podneo je u sredu Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka zbog njegove najave o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida. Iz tog udruženja poručuju da Incko tim činom krši Ustav i zakone BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024