DODIK MOŽE DA SLAVI: Evo šta se dogodilo na izborima u RS i BiH

Novosti online

12. 12. 2020. u 22:04

SNSD je na lokalnim izborima u Republici Srpskoj i FBiH 15. novembra pod sloganom "Okupljanje za Srpsku" ostvario ubedljivu i izuzetno vrednu pobedu, na kojoj je potvrdio da je najdominantnija politička organizacija kako u Republici Srpskoj tako i na celom prostoru BiH, navedeno je u analizi izbornih rezultata SNSD-a.

ДОДИК МОЖЕ ДА СЛАВИ: Ево шта се догодило на изборима у РС и БиХ

Foto: R. S.

Prema analizi koju je sproveo SNSD, kaže se da je ova stranka u potpunosti dominirala na lokalnim izborima u Republici Srpskoj.

Osvojila je 43 načelnička i gradonačelnička mesta, od toga je jedno načelničko mesto u koaliciji sa DNS-om /Krupa na Uni/, što je više od dve trećine pozicija u Republici Srpskoj.

Ako se tome dodaju i tri opštine u FBiH, onda ta brojka iznosi 46 pozicija prvih ljudi u lokalnim zajednicama.

Sledi SDS sa 15, PDP i Ujedinjena Srpska sa dve, te DEMOS, Narodni pokret i Zavičajni socijaldemokrati po jedno mesto.

SNSD je analizirao trendove najuticajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj, poredeći prethodne i aktuelne lokalne izbore.

Tu je i ukupan zbir glasova po opštinama najuticajnijih stranaka u Republici Srpskoj, uključujući i Brčko distrikt.

Prema analizi SNSD-a, ova stranka iskazuje potpunu dominaciju. I pored toga što je na ovogodišnjim lokalnim izborima prešla brojku od 200.000 birača /tačnije 214.076/, uz manju izlaznost, opterećenost uslovima vršenja vlasti tokom pandemije kovida 19, skor je popravljen za 12.121 glasova, što predstavlja rast od šest odsto.

- SNSD je u prethodnih osam godina u snažnom porastu. Od 2012. godine kada je osvojio 20 gradonačelničkih i načelničkih pozicija, zabeležen je izuzetan rast u tom četvorogodišnjem periodu - ističe se u analizi.

Napredak od 14 opština oogućio je SNSD-u apsolutnu pobedu u više od 50 odsto opština u Republici Srpskoj. Za osam godina, SNSD je svoj rezultat više nego uduplao. Sa 43 opštine/grada, to predstavlja skor od 65 odsto liderskih pozicija u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

- Ostale političke partije su u prethodnom osmogodišnjem periodu imale sporadičan uspeh sa jednim ili dva načelnička mandata, sem DNS-a koji je sa pet gradonačelničkih i načelničkih mesta izgubio sve načelničke pozicije, izuzev koalicionog kandidata sa SNSD-om u Krupi na Uni, u odnosu na prethodne četiri godine - navodi se u analizi SNSD-a.

Prema analizi, SDS je doživeo potpuni fijasko i njemu je otkazalo poverenje blizu 47.127 birača ili 35 odsto, PDP je izgubio 8.053 glasača ili 12,88 odsto, a DNS je pao za preko 23.374 ili 27,78 odsto glasova.

DEMOS, partija koja je nastala cepanjem DNS-a nakon parlamentarnih izbora 2018. godine, osvojila je 42.826 glasova, što je rezultat koji zaslužuje značajnu pažnju, navodi se u analizi.

SP je, kako se dodaje, izgubio 10.405 glasova ili 19,71 odsto, ali je njegov otcepljeni dio /SPS/, koji takođe nije samostalno učestvovao na prethodnim izborima, osvojio 28.084 glasova.

NDP je u značajnom padu, a Ujedinjena Srpska beleži značajan trend rasta, navodi se u analizi SNSD-a.

(ATV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a