VEŠTAČENJE BEZ ODGOVORA: Nastavak suđenja za ubistvo biznismena Slaviše Krunića

O. MATAVULj

17. 12. 2020. u 21:55

GREGOR Kovač iz Slovenije, veštak za forenzičku analizu video snimaka, svedočio je video linkom u Okružnom sudu u Banjaluci na suđenju za ubistvo biznismena Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, te ranjavanje Gorana Ilića.

ВЕШТАЧЕЊЕ БЕЗ ОДГОВОРА: Наставак суђења за убиство бизнисмена Славише Крунића

Foto: Skrinšot ATV

Za planiranje i organizovanje zločina optuženi su Benedi Đukanović i Emilio Baldo, a za pomaganje se tereti insajder iz "Sektor sekjuritija" Rodoljub Gajić. Među napadačima je bio i Željko Kovačević koji je ubijen u razmeni vatre.

Kovač je analizirao snimke sa više nadzornih kamera na kojima se vide automobili, za koje tužilaštvo tvrdi da su koristili optuženi, ali ni sa jednog snimka nije mogao potvrditi registarske oznake, ni identitet vozača.

Veštak je potvrdio da se na nekoliko snimaka nalaze crvena "opel korsa" i "golf 7" koji po individualnim i opštim karakteristika odgovaraju autima koji su koristili Kovačević, odnosno Đukanović.

- Očite jednakosti za crvenu "korsu" vidljive su na tri kamere i s najvišim stepenom verovatnoće se može reći da je to ona, čije su mi nesporne fotografije dostavljene. Na četiri snimka poređenje je moguće samo po osnovnim karakteristika, ali ne i individualnim i ocena je da bi to "moglo biti" to vozilo. Za Golfa se pouzdano mogu potvrditi sa dve kamere - rekao je Kovač.

Pojasnio je da bi veštačenje bilo preciznije da su mu dostavljeni kvalitetniji snimci.

- Očigledno je neko bio šofer, ali se identitet ne može utvrditi. Ne može se reći ni da li je vozio muškarac ili žena. Ni na jednom snimku nije moguće utvrditi broj registarskih oznaka - rekao je Kovač.

Za takav odgovor veštak i nije bio potreban, jer je i laiku to bilo jasno nakon što su snimci prikazani u sudnici. Nejasno je zašto je tužilaštvo uopšte tražilo ovu vrstu veštačenja koje će poreske obveznike koštati više hiljada evra.

U unakrsnom ispitivanju Tatjana Savić, advokat Đukanovića, pitala je veštaka koji mu je nesporni snimak "golfa" dostavljen na analizu, kada se zna da je to vozilo pronađeno u junu ove godine, a veštačenje rađeno u decembru prošle. Kovač je pojasnio da je rađeno na osnovu fotografije koju mu je tužilaštvo dostavilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!