NA PLANINI OZREN KOD DOBOJA: Medvedica Maša dobila družbenicu, Novu godinu dočekala sa LJubicom (FOTO+ VIDEO)

Lj. ĐURIĆ

03. 01. 2021. u 18:00

MEDVEDICA kojoj su prošlog proleća kod Doboja krivolovci odstrelili majku, a koja je posle priče u „Večernjim novostima” postala poznata široj javnosti, novogodišnju noć ipak nije provela sama.

НА ПЛАНИНИ ОЗРЕН КОД ДОБОЈА: Медведица Маша добила дружбеницу, Нову годину дочекала са Љубицом (ФОТО+ ВИДЕО)

Foto: Lj. Đ.

Društvo joj je pravila družbenica Ljubica.

- Maša uskoro puni dve godine, a pre par meseci dobila je društvo, meče kojoj smo dali ime Ljubica. Prijatelj Slaven Ristić iz Bijeljine me zamolio da je primimo, nađena je napuštena negde kod Drvara i ostala je kod nas – kaže nam Petar Tubić, koji na ozrenskom planinskom prevoju Okolišta u Donjoj Paklenici gazduje bazom paraglajdera “Paragost”, 17 kilometara udaljene od Doboja.

Njih dve su, kaže Tubić, “detinjaste” i svojim ponašanjem najviše uveseljavaju mališane koji je posećuju sa svojim roditeljima i u ove zimske dane. Dok se Ljubica tek navikava na raznovrsniju ishranu, jer je dosadašnja bazirana na voću, Maša dnevno popije desetak litara mleka, pojede pola tegle meda, kutiju keksa i raznog povrća i voća.

-Trčkaraju po zaleđenom jezeru Krčmarica, greju se uz dimnjak i uz peć, penju uz drveće, igraju sa psima, a iako mogu da odu u šumu ne udaljavaju se previše iz baze – priča nam nam predsednik Praglajding kluba, kada smo ponovo na početku ove godine došli u posetu na planini Ozren, koji je zbog velike nadmosrek visine pod snegom.

Foto: Lj. Đ.

Maša sa novogodišnjim poklonom

Za naš list kaže da mu je dalje ideja da im uredi stanište, jer medvedice brzo rastu i već na proleće će se menjati uslovi njihovog življenja i potrebe. Posebno starije, jer Maša već deluje kao pravi medved. Tubić nam veli da je svestan da su životinje ove vrste nepredvidive, ali za sada nema problema sa njima i da, čim steknu poverenje i procene da im ne preti opasnost od onih koji im se približe, postaju druželjubljive.

U Republici Srpskoj nema azila za medvede, niti im je planina Ozren stanište, pa postji bojazan da bi puštanjem u šumu medvedice postale plen nesavesnih lovaca, odnosno krivolovaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)