POLICIJA PROTIV STANIVUKOVIĆA PODNELA 117 PRIJAVA: Ministar Lukač „objasnio” o čemu se radi

Novosti online

06. 01. 2021. u 15:17

ПОЛИЦИЈА ПРОТИВ СТАНИВУКОВИЋА ПОДНЕЛА 117 ПРИЈАВА: Министар Лукач „објаснио” о чему се ради

Foto: Printskrin

MINISTAR unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač odgovorio je na pitanje šefu Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Miladinu Staniću, koji ga je 1. decembra pitao za više od 100 prijava protiv bivšeg poslanika, a sada gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

- Gospodine Lukač, da li je vama kao ministru i čoveku normalno da jedan od naših narodnih poslanika dobije iz vaše režimske policije 117 razno raznih prijava i da li je to vama put da pobedi za gradonačelnika Banjaluke ili je to tipičan izraz režimskog odnosa prema političkim neistomišljenicima? Da li ste vi zastupnik takvih režimskih represija prema političkim neistomišljenicima i ako niste, ko će od vaših saradnika biti kažnjen zato što je podneo neosnovane prijave i da li je posao policije da radi samo obračun sa političkim neistomišljenicima? - pitao je Stanić na 13. sednici.

Foto: Ognjen Matavulj

U odgovoru ministra Lukača, koji se može pročitati i na sajtu Narodne skupštine Republike Srpske su citirani propisi po kojima policija postupa, uz tvrdnju da to čini isto prema svim građanima.

– Delokrug, osnovi organizacije i rukovođenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova definisani su Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima. Navedenim Zakonom definisani su policijski poslovi, kao operativno-stručni poslovi kojima se, između ostalog, obezbeđuje: sprečavanje vršenja krivičnih dela, otkrivanje krivičnih dela i prekršaja, održavanje javnog reda i mira itd. Ovlašćenja policijskih službenika propisana su i Zakonom o krivičnom postupku RS i BiH, Zakonom o prekršajima Republike Srpske i drugim zakonima – navodi Lukač.

Napominje da su policijski službenici, ukoliko prime prijavu ili na drugi način dođu do saznanja o izvršenju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o krivičnom postupku RS, dužni o navedenim saznanjima obavestiti nadležnog tužioca, te u saradnji i uz nadzor nadležnog tužioca, preduzeti potrebne mere i radnje u cilju dokumentovanja i rasvetljavanja predmetnog krivičnog dela.

– Naglašavamo da je u skladu sa navedenim zakonskim propisom, za preduzimanje određenih istražnih radnji pored saglasnosti tužioca neophodno pribaviti i naredbu nadležnog suda (vršenje pretresa, oduzimanje predmeta i sl.) Takođe, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, policijski službenici su u zakonom predviđenim rokovima dužni dostaviti pismeni izveštaj o počinjenom krivičnom delu odnosno o otkrivanju izvršioca, te uz isti dostaviti sve prikupljene dokaze i obaveštenja – piše u odgovoru ministra.

Isto tako, ukoliko policijski službenici u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, prilikom obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti dođu do saznanja koja ukazuju na postojanje činjenica da su u ponašanju određenog lica ostvarena obeležja izvršenja prekršaja, a čije procesuiranje je u nadležnosti policijskih službenika, Lukač naglašava da su dužni takve činjenice na odgovarajući način dokumentovati i u skladu sa Zakonom o prekršajima preduzeti mere na pokretanju prekršajnog postupka.

– U skladu sa navedenim zakonskim propisom prekršajni postupak se pokreće izdavanjem prekršajnog naloga ili podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a istim zakonom propisani su uslovi i način izdavanja prekršajnog naloga, odnosno način pokretanja prekršajnog postupka putem podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Važno je napomenuti da se nakon podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka sve procesne radnje sprovode od strane nadležnog suda te nakon sprovedenog pretresa sud donosi odluku o odgovornosti okrivljenog. Isto tako, svako lice protiv kojeg je prekršajni postupak pokrenut izdavanjem prekršajnog naloga ima zakonsku mogućnost da zatraži sudsko odlučivanje po navedenom prekršajnom nalogu, nakon čega se takođe, dalji postupak sprovodi od strane nadležnog suda te sud odlučuje o prekršajnoj odgovornosti – poručuje ministar.

Tvrdi da policajci MUP RS preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu krivičnog i prekršajnog procesuiranja za sve osobe za koje se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršili krivično delo, odnosno prekršaj, bez obzira na njihov društveno – politički status ili pripadnost određenoj društvenoj grupi ili organizaciji, uz strogo pridržavanje načela zakonitosti i objektivnosti.

(Srpskainfo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)