SRPSKA SUTRA SLAVI DAN REPUBLIKE: Banjaluka dočekuje praznik okićena trobojkama

Tanjug

08. 01. 2021. u 19:26

REPUBLIKA Srpska sutra obeležava, 9. januar, Dan Republike, a Banjaluka praznik dočekuje okićena zastavama.

СРПСКА СУТРА СЛАВИ ДАН РЕПУБЛИКЕ: Бањалука дочекује празник окићена тробојкама

Foto: S. Mišljenović

Zastave su postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je ranije najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a nakon toga je reagovala Izetbegovićeva SDA zahtevom da pravosudni organi, PIC i OHR procesuiraju organizatore obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo sa "Da".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)