BAKIR UZALUD PRETI SUDOM: Ni ove godine nisu izostali napadi na RS uoči obeležavanja 9. januara

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 01. 2021. u 07:13

REPUBLIKA Srpska i 9. januar, Dan Republike, jači su sa svakim novim napadom iz Sarajeva. Temelj RS u koji je ugrađeno na hiljade života najboljih sinova i kćeri nikada neće popustiti pred napadom da se sruši i uništi.

БАКИР УЗАЛУД ПРЕТИ СУДОМ: Ни ове године нису изостали напади на РС уочи обележавања 9. јануара

Defile na ranijoj svečanosti

Takva poruka stiže iz Banjaluke, koja se i uoči današnjeg obeležavanja 29. rođendana Srpske, našla na meti lidera SDA Bakira Izetbegovića, njegove produžene ruke Ramiza Salkića, potpredsednika RS, kao i drugih iz bošnjačkih krugova.

Izetbegović je zatražio da Tužilaštvo BiH procesuira sve iz RS koji su odgovorni za organizovanje obeležavanja Dana Republike 9. januara, za koji tvrdi da ga je Ustavni sud proglasio neustavnim. Salkić je otišao i korak dalje, navodima da "ovaj dan asocira na genocid, zločine" i traži reakciju međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH.

U Srpskoj odbacuju napade i poručuju da je RS viševekovna ideja i težnja srpskog naroda da živi u svojoj državi slobodno.

- Ova generacija je očigledno imala istorijsku ulogu da tu ideju materijalizuje i taj san ostvari - istakao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je izjavio da je proglašavanjem RS zaustavljeno kontinuirano urušavanje srpske nacionalne ideje, koje je na ovim prostorima prisutno od dolaska Turaka, preko Austrougara, komunista, pa sve do danas:

- Republika Srpska je tog 9. januara 1992. samo dobila ime, ali s ove distance jasno je da je potreba za njom i borba za nju počela još u 15. veku, dolaskom Turaka na ove prostore.

Prema njegovim rečima, rasprave kada je nastala RS i uključivanje Ustavnog suda BiH u tu priču samo su posledica jeda onih koji se ne mire s tim što je uopšte stvorena:

- Odluka Ustavnog suda BiH ne može da promeni točak istorije. Taj sud svakako nije institucija gde bi mi trebalo da tražimo dozvolu šta i kada da slavimo. Već se vozimo "9. januarom", živimo u ulicama "9. januara", mi naš Dan Republike živimo u realnom životu. Mi svoje praznike poštujemo, ne zato što je propisao zakon, već zato što je to dan u kome su ispunjene naše viševekovne želje da živimo slobodno i na svome, ne ugrožavajući bilo koga.

On je dodao da pozivi na procesuiranje onih koji slave Dan RS nisu ništa drugo nego pokušaj svođenja Srba na položaj od 15. veka pa do 9. januara 1992.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da treba poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku i izrazila uverenje da će RS svake godine biti sve jača i razvijenija, jer je pokazala kapacitet institucija boreći se sa raznim problemima. Ona je istakla da Republika Srpska danas živi u slobodi, razvija se, suočava se sa različitim izazovima, ali ih i prevazilazi.

Inače, zbog virusa korona ovogodišnja proslava 9. januara organizovana je prema zdravstvenim preporukama. Program o Danu Republike biće emitovan na RTRS, a neće biti tradicionalnog defilea ulicama Banjaluke. Povodom Dana Republike na RTRS će biti premijerno prikazan dokumentarno-igrani film "Koridor 92", koji se bavi hronologijom bitke za proboj koridora u Posavini.

POTVRĐENO NA REFERENDUMU

USTAVNI sud BiH je 2015, po apelaciji Bakira Izetbegovića, proglasio 9. januar, Dan Republike RS, neustavnim i zatražio da se promeni datum obeležavanja. Institucije RS ovu odluku nisu prihvatile i naredne godine je održan referendum, na kojem su se građani Srpske izjasnili da žele da 9. januar ostane Dan Republike. Bošnjački političari su pokušali novim apelacijama da ospore proslavu 9. januara, ali su institucije RS kroz izmene zakona potvrdile ovaj datum kao Dan Republike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili