ŽELJKA CVIJANOVIĆ ZA "NOVOSTI": DŽaferović isprazan, cenim Vučićevu brigu za Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 01. 2021. u 15:58

DžAFEROVIĆEVA reakcija je uobičajena - patetična i isprazna, kao i sve one koje su usledile iz Sarajeva i uopšte me ne iznenađuju.

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Џаферовић испразан, ценим Вучићеву бригу за Српску

Foto: Kabinet predsednika RS

Ono što mislim rekla sam javno, a to je da se zahvaljujem predsedniku Aleksandru Vučiću, ne samo što nam je uputio čestitku, već posebno zato što je za njegove vlasti odnos Srbije i Republike Srpske dobio novu dimenziju, sadržajnost i konkretnost. Smatram to posebnim vidom iskazane odgovornosti i brige za RS i to veoma cenimo, a ono što narod misli ja kao predsednik javno i kažem.

Foto: Kabinet predsednika RS

Tu za "Novosti" poručuje Željka Cvijanović predsednica Republike Srpske reagujući na ocenu člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića da su "Vučićeve čestitke povodom Dana RS odraz nepoštovanja prema državi BiH i direktan atak na njen suverenitet":

- Što se tiče razgovora sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem - bio je ugodan i optimističan. Počeo je lepim prigodnim čestitakama povodom svih naših praznika, a završio našom iskazanom spremnošću da unapređujemo saradnju u svim oblastima na dobrobit naših građana. Da li će to neko napadati ili kvalifikovati kao privatni ili zvanični razgovor, meni je nebitno. Ali mi je bitno da gradimo bolje razumevanje sa svim zemljama u okruženju i da razgovaramo o infrastrukturnom povezivanju, privrednoj saradnji i svemu što je važno za naše građane.

Cvijanovićeva kaže da inače, ne postoji država u našem okruženju s kojom političko Sarajevo nije ušlo u svađu i nema koga sve u svetu nisu pokušali uvući u svoje frustracije.

Foto: Kabinet predsednika RS

- Napadali su Srbiju za šta su stigli, ali im nije palo na pamet da procesuiraju atentatore na predsednika Vučića u Potočarima. Kriju ih. Smeta im i kad se međusobno posećuju funkcioneri iz RS i Srbije, ali i kad srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik boravi u poseti zvaničnicima Hrvatske. Hrvatsku su napadali i kad njihovi državni zvaničnici dođu u rafineriju Brod, i kad ukažu na bezbednosno opasne pojave u BiH i kad vode računa o položaju Hrvata u BiH. Mađarsku su napadali jer nam je poslala pomoć za vreme korone. Rusiju napadaju i kad nas posete njihovi zvaničnici i kad nas pozovu sebi, a problematizuju i kad nam pruže pomoć u pandemiji.

Predsednica RS podseća i da u Sarajevu napadaju od reda projekte koji se realizuju u susednim zemljama ili u Srpskoj, kako one energetske i saobraćajne koje Srpska želi da realizuje sa Srbijom, tako i izgradnju Pelješkog mosta u Hrvatskoj ili izgradnju produktovoda između Hrvatske i rafinerije Brod u RS.

Foto: Kabinet predsednika RS

- Ranije su vodili i jalove rasprave o Sutorini i svađali se sa Crnom Gorom, a sad se svađaju jer je premijer Crne Gore pozvao telefonom predsednicu Srpske. Mnogo je tu loših primera. Od tri nama susedne države ne postoji niti jedna kojoj političko Sarajevo ne pokušava deliti lekcije. To se, naravno, negativno odražava kako na unutrašnje odnose u BiH, tako i na regionalnu saradnju. Bilo bi korisno da političari iz Sarajeva, za promenu, prestanu da vrište na svoje komšije u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a posebno na nas u RS. Ovako samo iznova dokazuju svoju nesposobnost da žive sa bilo kim ko je drugačiji od njih, ali i da sarađuju sa bilo kim iz okruženja.

Cvijanovićeva kaže da što se tiče Republike Srpske, želimo najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu, kao i intenzivnu saradnju koja će biti na dobrobit svih ljudi koji žive na ovom prostoru.

- Pri tome, saradnja sa Srbijom je za nas u Republici Srpskoj bila i ostala od ključnog značaja, zaključila je Predsednica RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)