NA POMOLU POSTIZBORNA BOMBA U DERVENTI: SDS preuzima od SNSD skupštinsku većinu?!

Ninko ĐURIĆ

11. 01. 2021. u 23:59

POST izborna groznica uveliko trese Derventu, a prava „bomba“ bi mogla da odjekne na za utorak zakazanoj konstitutivnoj sednici ovdašnjeg lokalnog parlamenta, kada će se tek saznati ko, zapravo, ima skupštinsku većinu-vladajući SNSD (8 odbornika) ili opozicioni SDS (6).

НА ПОМОЛУ ПОСТИЗБОРНА БОМБА У ДЕРВЕНТИ: СДС преузима од СНСД скупштинску већину?!

Foto: N. Đurić

Dobro upućeni izvori „Novosti“, kao i sami vodeći ljudi ove dve najače stranke u gradu na Ukrini tvrde da je više nego grčevita borba ko će steći prelomnog i vladajućeg-petnaestog odbornika, od ukupno njih 29.

Podsetimo, SDS je na proteklim izborima priredio jedno od najvećih iznenađenja kada je njegov kandidat za načelnika opštine, Vlado Kovačević, sa više od 400 glasova „domaćih“ Dervenćana iza sebe ostavio SNSD-ovog i aktuelnog načelnika Milorada Simića. Međutim, SDS je, ipak, ostao bez pozicije čelnog čoveka opštine nakon što su prebrojani glasova u takozvanim vrećama iz inostranstva. Simić je ostao u petom mandatu načelnika nakon pristiglih 1.064 glasova putem pošte, naspram 403 koliko je dobio Kovačević. Simić je u ukupnom skoru sa 6.981 (redovnih 5.689) pobedio Kovačevića sa 6.599 (6.106).

Da je realno da bi SDS mogao da uzvrati udarac i Simića ostavi bez skupštinske većine, tu mogućnost ne isključuje ni Igor Žunić, na republičkom i opštinskom nivou visoki funkcioner SNSD-a.

-Tačno je da su nam neki novoizabrani odbornici, iz koalicionih stranaka na koje smo računali, okrenuli leđa. Tačnije da u ovom trenutku za skuštinsku većinu nemamo dovoljnih 15 odbornika. Ipak, sve će se znati na samoj konstitutivnoj sednici SO, ali ne bi me iznenadilo suprotna strana sastavi većinu-kaže, za „Novosti“, Žunić.

U IGRI PARE, FUNKCIJE, ZEMLjIŠTE!...

DA je, nakon četiri izborna ciklusa, vrlo moguć gubitak skupštinske većine, Igor Žunić obrazlaže, navodnim, „velikim igrama i intersima“.

-Imamo saznanja da su s druge strane u opticaju velike pare i funkcije. Na meti onih koji žele da sastave novu skupštinsku većinu, navodno, je i atraktivno zemljište u industrijskoj zoni i drugim delovima grada-kaže Žunić.

Branko Katanić, čelnik SDS-a, smatra da je to svojevrsni „američko-jednostrani“ ugao gledanja.

-Pogotovo je iznenađujuća i nedopustiva Žunićeva kvalifikacija na društvenim mrežama da „banditi“ pokušavaju da sastave skupštinsku većinu. Kada to čini SNSD to su onda poštenjačine, a kada drugi onda su to „banditi“. Sramno i nedopustivo od Žunića, koji je, kako saznajemo, na tapetu tužilaštva u vezi mahinacija sa glasovima iz inostranstva-kategoričan je Katanić.

S druge strane, Branko Katanić, predsednik derventskog SDS-a, potvrdio nam je da bi ova stranka s PDP-om, kao starim, i nekim novim koalicionim partnerima mogla da preuzme skupštinsko kormilo.

-Da žele sa nama da prave novu skupštinsku većinu samo nam se javilo više odbornika i stranaka. Nezadovoljnih stanjem u svojim sredinama ili u čvrstom opredelenju da narod hoće promene. Koji su to odbornici i stranke znaće se definitivno u utorak na konstitutivnoj sednici-optimista je Katanić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili