DODIK ODBRUSIO EU: U Srpskoj neće biti migrantskih centara!

S. M.

12. 01. 2021. u 17:50

REPUBLIKA Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno rečeno i visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepu Borelju, izjavio je predsedavajući PBiH Milorad Dodik.

ДОДИК ОДБРУСИО ЕУ: У Српској неће бити мигрантских центара!

Foto Nezavisne

- Na zahtev Borelja razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesovanje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje fabrike "Bira" u Bihaću za njihov smeštaj.

Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsedništva BiH i RS, jer se Bira nalazi u Federaciji koja treba da rešava to pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na ivici humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju da rešavaju - rekao je Dodik, i naveo da je preuzeo obavezu da razgovara sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

RAZGOVOR

ĐOZEP Borelj je pozvao vlasti u BiH da rade na održivim rešenjima za migrante, pre svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomernije raspoređenih u celoj zemlji. Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da je Borelj telefonom razgovarao sa Miloradom Dodikom, i da su tema razgovora bili teški uslovi u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH.

On je istakao da je EU dala novac za smeštaj migranata putem raznih samostalnih organizacija, a ne posredstvom institucija BiH, RS i FBiH, i da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

STAV Milorad Dodik, Foto Novosti

- Borelj jeste tražio, verovatno pod uticajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav RS. Rekao sam da RS ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga menjati. Borelj je insistirao da se obezbede što humaniji uslovi za smeštaj migranata, s čime sam saglasan - pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsedništva je naglasio da RS ne želi novčana sredstva za smeštaj migranata, niti će ih primiti.

- EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicima što govori o odnosu prema migrantima. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba da preuzme potpunu odgovornost za taj problem - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili