BEZ STRADALIH U UDESIM AU 2021: Presretači MUP RS doprinose većoj bezbednosti

O. MATAVULj

13. 01. 2021. u 06:00

PRESRETAČI MUP Republike Srpske za 18 dana pojačane kontrole saobraćaja na drumovima registrovali su 2.706 prekršaja prekoračenja brzine i napisali isti broj kazni.

БЕЗ СТРАДАЛИХ У УДЕСИМ АУ 2021: Пресретачи МУП РС доприносе већој безбедности

Foto MUP RS

Najveće prekoračenje brzine od čak 116 km/h evidentirano je u mestu Dobrljin kod Novog Grada, gde je nesavesni vozač jurio 196 kilometara na čas, na delu puta na kojem je brzina ograničena na 80.

Akcija je započela 25. decembra i očigledno je uticala i na same vozače, jer se u prvih deset dana 2021. nije dogodila nijedna saobraćajna nesreća u kojoj je bilo poginulih osoba.

- Smrtnih ishoda u saobraćaju nije bilo u prvih deset dana 2021. godine, dok je lane u istom periodu u saobraćajnim nezgodama poginulo šest osoba. Zahvaljujemo se svim učesnicima u saobraćaju koji su odgovornim ponašanjem doprineli poboljšanju stanja u bezbednosti saobraćaja - rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

NAJVEĆA PREKORAČENjA

PORED vozača koji je jurio 196 kilometara na čas u Dobrljinu, presretači su registrovali i prekoračenje od 146 km/h pri ograničenju od 80 u Čađavici kod Mrkonjić Grada, zatim vožnju od 138 kilometara na sat, a dozvoljeno je 80 u Palačkovcima kod Prnjavora. Isto se desilo i u Lugovima kod Šamca i Trnjanima u opštini Doboj. Duplo brže od dozvoljene brzine vozili su i u Novoj Topoli kod Gradiške, kao i na Nikšićkom putu u Trebinju...

Ona kaže da policija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanom kontrolom brzine pomoću presretača. Zbog toga je apelovala na vozače da poštuju ograničenja brzine i prilagode vožnju uslovima i stanju na putu, kako bi doprineli sveukupnoj bezbednosti na drumovima.

- Podsećamo da neobeležena službena vozila, takozvani presretači, detektuju brzinu u pet saobraćajnih traka, uz snimanje svih vozila na putu. Detekcija brzine vrši se automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smeru, a zapisi su kriptovani - ističe Miljanovićeva.

Inače, MUP RS trenutno raspolaže sa 12 presretača, podeljenih po svim policijskim upravama. Zanimljivo je da se uprave svakako malo menjaju za presretače tako što npr. "hjundai" zamene za "škodu superb", kako bi izbegli njihovo lako prepoznavanje od strane učesnika u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)