POSLE 12 GODINA: SDS u Derventi preuzeo od SNSD skupštinsku većinu (FOTO)

N. ĐURIĆ

12. 01. 2021. u 20:30

POSLE 12 godina SNSD-ove vladavine, Srpska demokratska stranka (SDS)sa PDP, DNS i drugim koalicionim partnerima danas je u Derventi preuzela skupštinsko kormilo.

ПОСЛЕ 12 ГОДИНА: СДС у Дервенти преузео од СНСД скупштинску већину (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Novoizabrani predsednik derventskog parlamenta je Mirko Zemunović, sada već bivši član Socijalističke partije (SP), kog je podržala SDS-ova koalicija sa sakupljenim i prelomnim petnaestim (15) glasom od ukupno 29 odbornika. Za potpredsednika SO je izabran Marinko Nikolaš, iz SDP BiH-HS BiH.

Kako su „Novosti“ i najavile, postizborna bomba u gradu na Ukrini odjeknula je na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine opštine gde se pokazalo da je opozicioni SDS (6 odbornika) uspeo da preuzme skupštinsku većinu od SNSD (8).

Kako smo najavili, iz dobro obaveštenih izvora, s obrazloženjem da su nezadovoljni stanjem u svojim sredinama ili da se priklanjaju promenama, SNSD je izgubio većinu zahvaljujući okretanju leđa koalicionih partnera-stranaka, ili nekih u njima novoizabranih odbornika. Pre svih DNS, SPS, HS BiH sa Slavkom Bojanićem (US) i Mirkom Zemunovićem (SP), sada nezavisnim odbornicima.

Derventski SDS je preuzimanjem skupštinske većine praktično uzvratio udarac SNSD-u za pobedu njegovog starog-novog načelnika Milorada Simića koji je zahvaljujući preokretom uz pomoć glasova iz inostranstva sa ukupno 6.981 (redovnih 5.689) pobedio njegovog kandidata Vladu Kovačevića sa 6.599 (6.106).

Iznenadni gubitak skupštinske većine, uz skupštinsko rukovodstvo, načelnik Simić je već osetio na prvoj, tačnije današnjoj konstitutivnoj sednici kad nije usvojen njegov predloga da i u novom mandatu njegov zamenik ostane Siniša Jeftić (SNSD). Predlog tog imenovanja nije dobio podršku pošto je po 13 odbornika bilo „za“ i „protiv“, dok su dva odbornika bila suzdržana.

STEVANDIĆ VEĆ ISKLjUČIO BOJANIĆA

SAMA najava smene skupštinske većine u Derventi gromoglasno je odjeknula u Srpskoj, a dileme nema da će ona teško pasti i vladajućoj koalicija na republičkom nivou, s Miloradom Dodikom na čelu. Pogotovo u svetlu Dodikovih konstatacija nakon pobede za načelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, „da se za sve ključno pita skupštinska većina“.

Zbog koalicionog „verolomstva“ veće je tokom dana hitno reagovao predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. On je, „zbog grubog kršenja statuta i delovanja suprotno političkom kursu stranke“, već isključio odbornika Slavka Bojanića. Ekspresno isključenje usledilo je tokom same sednice SO, nakon što je Bojanić obelodanio da od sada deluje kao nezavisan odbornik, priključivši se SDS-ovoj skupštinskoj većini.

Čelnog čoveka derventske opštine nije prošao ni predlog da u funkciji vršioca dužnosti ostanu svi dosadašnji načelnici odelenja. Izuzev Slavena Pašalića, koji ostaje VD načelnik Odelenja za privredu i društvene delatnosti, ostali načelnici nisu dobili podršku nove većine.

Obe ljuto zaraćene strane ipak su se usaglasile da se za VD sekretara SO Derventa imenuje Sanja Malešević, dosadašnji sekretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju