PODSTICAJ PRIVREDI U REPUBLICI SRPSKOJ: Prošle godine isplaćeno preko osam miliona KM za povećanje plata radnicima

R. S.

13. 01. 2021. u 17:44

PRIVREDNIM subjektima u Republici Srpskoj je, u skladu sa Zakonom o podsticajima, tokom 2020. godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika.

ПОДСТИЦАЈ ПРИВРЕДИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Прошле године исплаћено преко осам милиона КМ за повећање плата радницима

Foto: B. S.

Sredstva za prvi obračunski period jul-decembar 2019. godine odobrena su za 450 privrednih subjekata kojima je isplaćeno preko 3,1 milion KM na ime povećanja plate za 13.052 radnika.

Sredstva za drugi obračunski period januar-jun 2020. godine odobrena su za 519 privrednih subjekata kojima je isplaćeno oko 4, 8 miliona KM za 18.193 radnika.

Pravo na podsticaje imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne zakonske uslove, dok je izmenom i dopunom zakona uvedena mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovan radni odnos i posle marta 2019. godine.

Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 40 opština Republike Srpske, a najveći iznos isplaćen je preduzećima iz prerađivačke industrije.

- Primena ove mere imala je pozitivan uticaj na realni sektor, a između ostalog doprinela je rastu prosečnih plata i povećanju broja zaposlenih uprkos negativnom uticaju na celokupnu privredu tokom pandemije virusa korona - saopšteno je danas iz resornog ministarstva.

Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva i za 2021. godinu, te će privredni subjekti moći ponovo da apliciraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)