PROŠIRENA LISTA: Fond zdravstvenog osiguranja RS počeo da finansira još 25 novih usluga

B.S.

25. 01. 2021. u 15:44

FOND zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) od ove godine počeo je da finansira još 25 novih zdravstvenih usluga koje do sada nisu bile deo zdravstvenog sistema.

ПРОШИРЕНА ЛИСТА: Фонд здравственог осигурања РС почео да финансира још 25 нових услуга

Foto: B.S.

Time je nastavljen trend uvođenja novih usluga u zdravstvene ustanove u Srpskoj, jer je u proteklih pet godina uvedeno više od 300 novih usluga zbog kojih su se ranije osiguranici upućivali na lečenje izvan Republike Srpske.

- Od januara 2021. godine Univerzitetsko klinički centar RS počeo da izvodi 19 novih dijagnostičkih usluga iz oblasti infektologije, mikrobiologije, patologije, humane genetike i biohemijske – laboratorijske dijagnostike. Osim toga, Zavoda za transfuzijsku medicinu počeo je da izvodi i četiri nove zdravstvene usluge iz oblasti krvi i krvnih komponenti koje su preporuke Evropske unije, jer je, između ostalog, reč o savremenoj tehnologiji odstranjivanja leukocita koji za određenu kategoriju pacijenata mogu da izazovu neželjene posledice - saopšteno je danas iz FZO RS.

Ocenjeno je da je to još jedan dokaz da Fond i celokupan zdravstveni sistem prate svetske trendove u ovoj oblasti i nastoje da pacijentima osiguraju dostupnost zdravstvenih usluga koje se primenjuju i u referentnim evropskim klinikama.

Takođe, i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ od ove godine uvode se još dve nove usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, poput terapije udarnim talasom za pacijente sa hroničnim bolnim stanjima lokomotornog aparata.

- Finansiranje i uvođenje novih zdravstvenih usluga, deo su strateške zdravstvene politike i opredelenje da se ulaganjem u sopstveni razvoj i resurse smanji broj pacijenata koji moraju da odlaze na lečenje izvan Republike Srpske. Zahvaljujući tome, umesto više od 10.000 pacijenata koji su se pre upućivali na lečenje izvan RS, sada je taj broj smanjen na oko 6.000 osiguranika na godišnjem nivou - poručili su iz FZO RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati