ZBOG KORONE PLOVI PO KOPNU: Kako je Mile Miličević (62) od splitskog postao ruđanski „barba“ (FOTO)

R. MILOVIĆ

25. 01. 2021. u 21:56

SVE do pojave virusa korona, Mile Miličević je od 2006, kada se doselio iz Splita u Rudo, krstario po Limu i Drini brodicama „Vodeni ćiro“ i „Lotika.“

ЗБОГ КОРОНЕ ПЛОВИ ПО КОПНУ: Како је Миле Миличевић (62) од сплитског постао руђански „барба“ (ФОТО)

Foto: R. Milović

- Većih brodova ovde nema, pa ja po potrebi turističkih tura, malo krstarim Limsko-drinskim jezerom, koje počinje u Setihovu kod Rudog, a onda me zovnu iz „Andrić grada“ u Višegradu i ustupe „Lotiku“. Beše dosta posla, sve do pojave virusa korona. Od tada sam „nasukan“ na kopno. Čekam da ova pandemika Kovid-19. prođe ili umine, pa da se opet dohvatim kormila. Baš mi nedostaje, ali sam se preorjentisao na poljoprivredu, što nikada pre nisam radio. U malom vrtu, tu kraj Železničke stanice, „ubijam dosadu“- kaže za „Novosti“ barba Mile.

Iz Rudog ga je pre 47 godina, odvezao voz u Pulu u prvi razred Srednje vojne pomorske škole, a već iduće godine je škola preseljena u Split. Tu je Mile nastavio da se vojno usavršava, zaposli, oženi Srpkinjom koja mu rodi sina Gorana i kćerku Tanju. A onda 2006. godine se razvenča i vrati u Rudo, ali ne više vozom, jer je uskotračna pruga Sarajevo - Rudo, ukinuta 31.jula 1978.godine.

- Ali, ostala je uspomena na odlazak iz Rudog. Ni sam ne znam kako sam uspeo sačuvati voznu kartu Rudo-Sarajevo-Zagreb-Ljubljana, odakle sam onda otišao u Pulu. Čuvam je već 47 godina i vrlo sam ponosan na tu činjenicu. Ovu kartu mi je iz Splita prošle godine donio u Rudo sin Goran, i on „barba“ sa stanom na Hvaru. Kćerka je lekar u Splitu. Ja u Rudom živim u bivšoj železničkoj stanici, stanu koji sam nasledio od pokojnih roditelja - kaže Mile.

Sve se odvija po onoj - mladosti je dato da se nada, a starosti, da se svega seća.

Foto: R. Milović

 

- Nema umovanja, nema kreativne vatre, bez tihovanja u dokolici. Kad shvatiš da je najbolji trenutak dana, sat pre sumraka, sve ti bude lepše. Ostaje ti da utoneš u san i da se nadaš da će svetlo zore raspršiti zle duhove - kaže Mile Miličević iz Rudog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili