VELIKA POMOĆ ZA SRPSKU: Dodik najavio, pošiljka spasa stiže iz Rusije

S. M.

29. 01. 2021. u 15:54

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska obezbediti oko 100.000 vakcina koje će stići u februaru iz Rusije, od različitih proizvođača.

ВЕЛИКА ПОМОЋ ЗА СРПСКУ: Додик најавио, пошиљка спаса стиже из Русије

Milorad Dodik

Dodik je napomenuo da je juče razgovarao sa važnim ljudima i da će se vakcinaciji pristupiti prema planu i programu Vlade Republike Srpske.

- Vakcine će biti besplatne i neće biti komercijalizovane i u tom pogledu ne treba da se spekuliše, a svim građanima treba dati mogućnost izbora vakcinisanja - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je najavio da će Republika Srpska u narednim sedmicama biti u prilici da pokrene proces vakcinacije.

Dodik je naveo da ne zna kakva je situacija u vezi sa vakcinama u Federaciji BiH, ali da je očigledno da je direktnim kontaktima potrebno obezbijediti vakcine.

- Najave koje dobijamo iz EU da će zatvoriti tržište vakcina nije optimistično. EU se nije snašla ni na početku pandemije i nije se snašla ni oko vakcina i to može da bude ozbiljan problem poverenja u osnovne vrednosti same EU, a to je pre svega solidarnost - ocenio je Dodik.

Na pitanje zašto samo priča o nabavci vakcina za Republiku Srpsku, Dodik je izjavio da on nije predsednik svih građana BiH, već građana Republike Srpske.

– Mi možemo doći najbrže do ruskih vakcina. I pre dolaska vakcina iz Rusije mi ćemo pokušati da nabavimo druge vakcine, da vakcinišemo zdravstvene radnike iz Republike Srpske. Srpski sam član Predsedništva i pokušavam sa ostalim kolegama iz Predsedništva da napravim dogovor o stvarima oko kojih je to moguće, a nisam dobio od njih potvrdu da su spremni da to zajedno činimo. Još uvek nemamo naznaku kada bi putem zajedničkih nabavki te vakcine mogle da stignu. Ako neko želi Ruske vakcine i ako im ja mogu pomoći, stavljam im se na raspolaganje - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da nije optimistična najava da će EU zatvoriti tržište po pitanju snabdevanja vakcinama i da to može biti problem.

– Ključno je pitanje borba protiv pandemije, ovim putem se još jednom zahvaljujem zdravstvenim radnicima. Ja mogu da posvedočim naporima koje oni čine i smatram da su svojim radom doprineli dosta u borbi protiv korone - naglasio je on.

Kada je reč o migrantskoj krizi Dodik je rekao da se na tom problemu takođe radi.

– Smeštajni kapaciteti za migrante su obezbeđni i sve su bolji. Vlada RS je obezbedila 50 kontejnera za smeštaj migranata - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu