ŽAL ZA STRADALIMA NEĆE PRESTATI VEKOVIMA: Dodik i Cvijanović na obeležavanju 79 godišnjice od ustaškog pokolja 2.300 Srba kod Banjaluke

S.M.

07. 02. 2021. u 17:45

SRPSKI član i predsedavajući Predsendištva BiH Milorad Dodik rekao je da žal za srpskim stanovništvo u Drakuliću i okolnim selima ubijenim u ustaškom pokolju bez ijednog ispaljenog metka neće prestati vekovima.

ЖАЛ ЗА СТРАДАЛИМА НЕЋЕ ПРЕСТАТИ ВЕКОВИМА: Додик и Цвијановић на обележавању 79 годишњице од усташког покоља 2.300 Срба код Бањалуке

Foto: D. Gavrić

Dodik je napomenuo da su Drakulić, Šargovac, Motike i rudnik Rekavac područije strašnog zločina kojeg su počinile ustaše u Drugom svetskom ratu pobivši bez ispaljenog metka 2.315 Srba.

- Među ubijenima na najsuroviji način bilo je i 551 dete, što je u današnjim uslovima čitava jedna škola, a ubili su ih samo zato što su Srbi. Održavanja pomena njima neće prestati,i održavaće se kroz decenije i vijekove koji dolaze, rekao je Dodik novinarima, nakon što je prisustvovao obelžavanju 79 godina od stradanja Srba iz tih sela u ustaškom pokolju na današnji dan 1942. godine.

On je istakao i da generacije mladih koje dolaze moraju znati da su na ovom području ubijeni njhovi preci, jer su pripadali istom narodu i istoj veri, da je podmukla ideologija Nezavisne Države Hrvatste bila usmerena da trećinu Srba pobije, trećinu pokatoliči, a trećinu raseli, a da je to realizovala čineći monstruozne zločine.

- Bolno je čitati podatke o tome i zamisliti kako je to bilo da su uveče ustaše pobili sve pse kako ne bi lavežom prepoznali nezvane goste, a ujutro u ranim časovima su poboli sve stanovništvo, naveo je Dodik.

On je naglasio da se mora govoriti da je to uradio dio hrvatskog naroda koji je prihvatio ideologiju NDH, koja je u to vreme bila priznata od dela evropskih zemalja kao što su Italija i Njemačka.

Prema njegovim rečima, to predstavlja snažnu opomenu svima koji su na funkciji da obezbede stabilnost i funkcionisanje Republike Srpske.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Telesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sekirama, noževima i krampovima.

CVIJANOVIĆ: MONSTRUOZNI ZLOČINI I GENOCIDNI PROJEKAT NDH NIKADA NISU KAŽNjENI !

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je obaveza srpskog naroda da se okuplja i iskaže poštovanje za više od 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete, koje su ustaše pre 79 godina zverski ubile u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

-Ne smemo biti naivni, jer i ovi monstruozni zločini i genocidni projekat NDH do sada nisu kažnjeni. Bilo bi lepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovde da se pokloni žrtvama umesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti, rekla je Cvijanovićeva novinarima u banjalučkom naselju Drakulić.

Ona je istakla da Republika Srpska sada, ali i u budućnosti mora biti na oprezu.

- Važno je da naši ljudi razumiju sve napore koji se ulažu kada je reč o očuvanju Srpske i njenom jačanju, te da razumeju procese u kojima se nalazimo i izazove sa kojima se suočavamo. Moraju jasno prepoznati ko su prijatelji, a ko neprijatelji Republike Srpske, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona veruje da je društvo u Srpskoj dovoljno zrelo da pokaže poštovanje prema svemu što je važno u istoriji.

- Moramo dobro razumeti istoriju da bismo se znali ponašati u budućnosti. Mislim da ova svest postoji u Srpskoj, a oni koji su bili stradalnici su stalno pod pritiskom i, nažalost, to je potrajalo dugo - rekla je Cvijanovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo