U KONTEJNERU SADA ČEKAJU NOVI DOM: Ispovest porodice iz Kostajnice čija se kuća zbog zemljotresa mora srušiti do temelja

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 02. 2021. u 08:12

NADLEŽNA komisija za kategorizaciju i procenu štete RS na objektima oštećenim u poslednjem zemljotresu utvrdila je da je od 1.490 do sada pregledanih objekata u Opštini Kostajnica 551 vidno oštećen, a sedam kuća je za rušenje jer nisu bezbedne za boravak ljudi.

У КОНТЕЈНЕРУ САДА ЧЕКАЈУ НОВИ ДОМ: Исповест породице из Костајнице чија се кућа због земљотреса мора срушити до темеља

Foto Novosti

Jedna od tih kuća koje će biti do temelja srušene i ponovo sagrađene je i kuća porodice Radovana Trivundže.

U razornom zemljotresu prošlog decembra koji je pogodio Petrinju, udaljenu dvadesetak kilometara od Kostajnice, porodica Trivundža je u nekoliko minuta ostala bez kuće. Sve se srušilo u trenutku. Zidovi kako unutaršnji tako i spoljni popucali su. Unutrašnjost posle zemljotresa izgleda kao da je u kući vođen rat.

Nakon što je ostala bez doma porodica Trivundža je smeštena u kontejner Vlade RS. Radomir, supruga Radojka, sin Dalibor i baka Radenka toplinu doma zamenili su kontejnerom.

- Dobili smo obaveštenje da nam se kuća ruši jer nije bezbedna za život. Pod rednim brojem šest. Sedimo u kontejneru i čekamo novi dom. Do juče smo imali kuću, a sad je stiglo obaveštenje da će je srušiti. Kupili smo je prošle godine i to nakon 25 godina podstanarskog života po tuđim kućama. Platili smo je oko 30.000 maraka. Stavili smo novu stolariju i onda zemljotres sve odnese - uz uzdah za "Novosti" kaže Radovan.

Kaže da im sada ostaje samo velika nada da će Vlada RS da ispoštuje obećanje i napravi im novi dom.

- Nemamo drugog rešenja nego da čekamo - kaže Radovan.

OŠTEĆENjA Urušena kuća porodice Trivundža, Foto Novosti

Porodica Trivundža je prošla veliku golgotu u ratu. Izbeglištvo, pa sad i zemljotres. Kao nomadi selili su se iz kuće u kuću, iz mesta u mesto. Sa Banije su bežeći od hrvatske vojske u "Oluji" otišli u Srbiju u izbeglištvo, pa su se vratili u rodni kraj.

- Nakon "Oluje" smo izbegli u Knić u Srbiju. Ali, iskreno, jedva smo čekali da se vratimo na našu Baniju - priča supruga Radojka.

CVIJANOVIEVA U POSETI PETRINjI

PREDSEDNICA Srpske Željka Cvijanović posetila je juče Pretrinju, Glinu i selo Majske Poljane koje je pretrpelo najveću štetu u zemljotresu. Ona je tom prilikom poručila da građani tih mesta mogu računati na pomoć RS.

Ova porodica je po povratku na područje Kostajnice od završetka rata promenila čak 11 kuća da bi se prošle godine konačno svi skućili u svom domu.

- Uđemo u jednu kuću, pa se iselimo. I tako 11 puta u 25 godina. Sve dok nismo stekli krov nad glavom. Evo, sad smo opet na početku. Finansija nemamo, a treba ovo sve izdržati. Ali ko nas više nešto i pita. Izdržaćemo i ovo - kaže Radojka.

Ove godine je porodica Trivundža planirala i veliko slavlje. Sin Dalibor je nameravo da se oženi dugogodišnjom devojkom. Zbog toga su i kuću renovirali. Stavili novu stolariju, ali zemljotres je sve uništio.

- Biće svadbe, od nje ne odustajemo. Dalibor i snajka su zajedno. Nadamo se da ćemo u novi dom svi zajedno. Pitanje je kada, jer to ne zavisi od nas - kaže otac Radovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)