NARODNA SKUPŠTINA RS POTVRDILA: Derventa dobila status grada!

S.M.

11. 02. 2021. u 17:02

NARODNA skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o gradu Derventa kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada.

НАРОДНА СКУПШТИНА РС ПОТВРДИЛА: Дервента добила статус града!

Foto Radio Derventa

Opština Derventa je u skladu sa zakonom propisanim uslovima ranije podnela Vladi Republike Srpske zahtev za dodeljivanje statusa grada, a usvojene su izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Vlada RS utvrdila je u avgustu prošle godine Nacrt zakona o gradu Derventa, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada.


Načelnik opštine Milorad Simić izjavio povodom podnošenja zakona da Derventa dobije status grada grad da očekuje da će status grada biti nagrada za razvoj Dervente.


– Morali smo da ispoštujemo pregršt parametra koji nam daju za pravo da se svrstamo u gradove. Imamo najmanju stopu nezaposlenosti, izvoz od 335,5 miliona, a uvoz od 270 miliona na godišnjem nivou, 31 stranu kompaniju, a sa njima zajedno u Derventi posluju 824 privredna subjekta.

Stopa zaposlenosti je viša od proseka u RS i to šest godina uzastopno, bolnicu, vodovod, Gimnaziju, Učiteljsku školu i Derventski list sa tradicijom dužom od 100 godina – istakao je Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili