POMOĆ EU ŽENAMA ŽTVAMA NASILJA: Zlostavljanje prestaje kad se žrtva ekonomki osamostali

V. Blagojević

12. 02. 2021. u 19:40

UDRUŽENjE građana „Budućnost“ iz Modriče i Fondacija „Infohaus“ iz Sarajeva započeli su ovih dana realizaciju projekta “Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici”.

ПОМОЋ ЕУ ЖЕНАМА ЖТВАМА НАСИЉА: Злостављање престаје кад се жртва економки осамостали

Foto: Vid Blagojević

Projekat finansira Evropska unija sa 210 hiljada evra a realizovaće se u saradnji sa 8 sigurnih kuća u BiH U narednih 36 meseci koliko će trajati realizacija projekta, 40 žena žrtava nasilja, biće podržano u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti putem samozapošljavanja i finansijske nezavisnosti.Od projekta se očekuje da doprinese smanjenju nasilja i diskriminacije žena žrtava nasilja,

-Ovaj projekat je zamišljen da pruži konkretnu ekonomsko finansijsku podršku žrtvama nasilja u porodici, bivšim i sadašnjim korisnicama Sigurnih kuća u BiH. Stvoriće se prilika da se one bave raznim zanimanjima kao što su kozmetički i frizerski saloni, porizvodnja testenina i slično. Odnosno radiće ono zašta one imaju afinitet. Visina granta je 3 hiljade evra po korisnici, tako da mislim da će se moći pokrenuti jedan lep biznis.- naglasila je Jelena Mišić direktorka UG „Budućnost“.

Foto: Vid Blagojević

Putem Sigurne kuće u proteklih 20 godina u Modriči su načinjeni brojni koraci u zaštiti žena od nasilja. Kako kažu u modričkoj sigurnoj kući nasilje nad ženama najviše je prisutno u ruralnim područjima, gdje žena bez ekonomske nezavisnosti ne može da izađe iz kruga nasilja.

-Mi radimo dosta na zapošljavanju žrtava, tako smo prošle godine zaposlili 8 žena. Nastojimo da uspostavimo saradnju sa poslodavcima koji bi mogli da ih zaposle ili pruže neku drugu podršku ženama koje su bivše ili sadašnje korisnce Sigurne kuće. Međutim ono što je problem jeste što 90% žena koje borave u Sigurnoj kući nakon toga se vrate nasilniku iz razloga što su ekonomski zavisne od njega.- konstatuje Ana Cvijanović stručna saradnica za ekonomsko osnaživanje UG“Budućnost“

Istraživnja pokazuju da je svaka peta žena u BiH bila žrtva svog partnera, a samo je 5,5% njih potražilo je pomoć nadležnih institucija. Međutim pandemija Korona virusa dodatno je pogoršala situaciju, jer se prema informacijama sigurnih kuća broj poziva na SOS telefone povećao za 20%.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili