DAĆE BOG DA SNIMIMO I NEKI NOVI FILM O JASENOVCU: Reditelj "Dare" poručio - sačuvati Republiku Srpsku za budućnost srpske nacije

Srna

17. 02. 2021. u 00:09

REŽISER Predrag Antonijević izjavio je da film "Dara iz Jasenovca" pokazuje koliko je važno sačuvati Republiku Srpsku, da se nikada ovako nešto ne ponovi.

ДАЋЕ БОГ ДА СНИМИМО И НЕКИ НОВИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ: Редитељ Даре поручио - сачувати Републику Српску за будућност српске нације

Foto Privatna arhiva

- Uz sve naše političke razlike, mi moramo da uspostavimo crvenu liniju, a to je opstanak Srpske, i to je najvažnija stvar za budućnost naše nacije - istakao je Antonijević.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske zato što je pomogla ovaj film, i kada se vodila rovovska bitka, pre svega medijski rat i napadi na "Daru iz Jasenovca".

Antonijević kaže da veliku zahvalnost duguju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je podržao film.

- Mi ćemo o filmu slušati i narednih godina, i daće Bog da snimimo i neki novi film o Jasenovcu - naglasio je Antonijević za RTRS.

On je istakao i mudar potez Vlade Republike Srpske, kada je arhivsku građu iz Jasenovca, prvo poslala u Muzej Holokausta u Njujorku, gDe su svi eksponati i rukopisi kopirani.

- Ispostavio se to kao veoma mudar potez, jer sve što imate u Jasenovcu, imate i u Njujorku, i koristili smo tu građu. Moram da kažem da smo mi ponudili da organizujemo gledanje filma u Hrvatskoj za novinare, ali stigao nam je veoma štur odgovor da nisu u mogućnosti, u smislu da je sala sada u rekonstrukciji. Slično je i sa mojim filmom `Spasilac`, koji je Vlada Hrvatske zabranila još 1998. godine. Verovatno tako nemaju snage da pogledaju i Daru i suoče se sa istinom - rekao je Antonijević.

On je još jednom naglasio da je film "Dara iz Jasenovca" usmeren protiv fašizma, ustaštva, a ne protiv Hrvata.

- Važno je naglasiti da bi mi trebalo da negujemo jasenovački zavet, jer uz kosovski, to je najvažniji koji imamo - tvrdi Antonijević.

On je pohvalio i sve glumce, pogotovo one najmlađe, koji dolaze iz Republike Srpske i Potkozarja.

- Teško je raditi film sa ovakvim scenama. Mi smo ga radili hronološki, što je još mnogo teže. Mnogo toga me vratilo u moje detinjstvo, jer deca iz Republike Srpske na pauzama nisu trčala na mobilni telefon, već su se igrala kao nekada i ja sam. Celi film je kroz oči devojčice Dare, pokušali smo da bude gledljivo, a da opet ne izbegnemo masovne egzekucije, klanja. Bilo je važno naći neku meru - istakao je Antonijević.

Premijera filma "Dara iz Jasenovca" biće prikazana i na RTRS u subotu, 20. februara, od 20.00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna