SRBI ODGOVORILI NA ULTIMATUM INCKA: Prošlo vreme bonskih ovlašćenja

Novosti online

22. 02. 2021. u 21:59

GOSTUJUĆI na sarajevskoj Fejs TV, visoki predstavnik Valentin Incko ponovio je da je dao dva ultimatuma - Narodnoj skupštini Republike Srpske da oduzme priznanja Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, a poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje Zakon o zabrani negiranja genocida do 11. jula.

СРБИ ОДГОВОРИЛИ НА УЛТИМАТУМ ИНЦКА: Прошло време бонских овлашћења

Valentin Incko / Foto Tanjug

Zapretio je sankcijama ako to ne bude učinjeno. Iz Republike Srpske ponovo burna reagovanja na ove Inckove izjave. Jednoglasna je poruka - vreme uslovljavanja i korišćenja bonskih ovlašćenja davno je prošlo.

Foto Ž. Knežević

Ako priznanja ne budu oduzeta, biće posljedica. Ako zakon ne bude izglasan, biće nametnut. Dve su to osnovne poruke koje je Incko poslao zvaničnicima Republike Srpske.

Ovakve izjave ne doprinose pozitivnim rešenjima u BiH, a Parlament Srpske će, bude li to potrebno, zauzeti stav i odgovoriti na to, poručio je predsednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović.

- Očekivanja i priželjkivanja nekih političara u BiH iz reda samo jednog naroda, čiji je, kako se čini, portparol visoki predstavnik, mogu biti puke želje, ali ne i obaveza najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srpskoj - poručio je Čubrilović.

I predstavnici najvažnijih vladajućih i opozicionih stranaka, SNSD-a i SDS-a, saglasni su da ovakve izjave i djelovanje visokog predstavnika, nemaju osnova u međunarodnom pravu i da nisu u skladu sa mandatom koji mu je dodeljen.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je poručio da visoki predstavnik, pre donošenje bilo kakve odluke, treba da pročita Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, na kojoj počiva celi savremeni svijet, a posebno njene članove 19 i 30 koji određuju da se nikome nema pravo nametati mišljenje.

- To je i Incku jasno. Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da donosi odluke onako kako hoće, demokratski, većinom glasova i ona je narod Republike Srpske. Narodna skupština će doneti odluke onako kako narod Srpske želi, jer poslanici jesu narod Srpske - naglasio je Žunić.

Davor Šešić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da "umesto da štiti Dejtonski sporazum koji garantuje Republiku Srpsku, koja ima svoju Narodnu skupštinu koja samostalno odlučuje i donosi zakone, Incko pretnjama pokazuje da se sveo na politikanta i da se ne bavi boljitkom života i rada ljudi u Srpskoj i BiH".

Sa ovakvim stavovima saglasni su i stručnjaci. Tako profesor Pravnog fakulteta u Palama Radomir Lukić kaže da Incko nema nikakvih pravnih ni moralnih prava da nameće ovakav zakon osim ako ne želi da za sve zločine tokom proteklog rata u BiH optuži Srbe.

I dok Incko preti zvaničnicima Republike Srpske, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler iz Banjaluke je danas poručio da je prisustvo OHR-a nekompatibilno sa članstvom BiH u Uniji, te da na tom planu svakako treba težiti postepenom smanjivanju tog prisustva. Satler je izjavio novinarima da su posljednje najave zainteresovanosti Njemačke u vezi sa situacijom u BiH pozitivne jer pokazuju snažno angažovanje te zemlje kao jedne od glavnih članica EU.

Najnovije inicijative Valentina Incka najverovatnije su samo pokušaj da pred kraj mandata ostane upamćen po nekim svojim odlukama, što bi moglo da izazove i političke, a i mnogo drugih problema unutar BiH, jednoglasna je poruka iz Republike Srpske.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)