POSTAVLJEN POZLAĆENI KRST NA ZVONIK: Završeni građevinski radovi na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru (FOTO)

S.M. - D.C.

26. 02. 2021. u 16:53

NA zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru u petak je postavljen pozlaćeni krst od tri i po metra visine, čime se ova pravoslavna bogomolja, nakon skoro tri decenije, ponovo izdigla nad gradom u punom sjaju i lepoti. Postavljanjem poslednjeg od sedam pozlaćenih krstova završeni su grubi građevinski radovi na ovom hramu Srpske pravoslavne crkve , čija obnova je počela u oktobru 2010. godine.

ПОСТАВЉЕН ПОЗЛАЋЕНИ КРСТ НА ЗВОНИК: Завршени грађевински радови на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару (ФОТО)

Foto:

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da je ovo veliki dan za Mostar.

- Završili smo grube građevinske radove posle mnogo napora, mnogo znoja, truda i mnogo uložene ljubavi od svih ljudi, posebno Mostaraca rasutih po svetu. Kao kruna svega je ovaj sedmi krst koji smo danas stavili na zvonik, rekao je Krulj.

On je naglasio da je Saborna crkva ponovo na razglednici Mostara. - Za koji dan skidamo skelu i crkva će upotpuniti Mostar, naveo je Krulj.

MINIRANA

Saborna crkva zapaljena je 15. juna 1992. godine. Dan prie počeo je egzodus Srba iz Mostara, kada je ovaj grad napustilo oko 30.000 Srba, dok je njih 431 stradalo u tim junskim danima.

Saborna crkva prvo je zapaljena, a nakon toga je mesec dana minirana i rušena, dok nije pao i poslednji kamen. Za rušenje Saborne crkve niko nije odgovarao. zapalila crkvu. Saborna crkva u Mostaru sagrađena je 1873. godine i do izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila jedna od najvećih pravoslavnih bogomolja na Balkanu.

Građevinski radovi koštali su više od osam miliona KM, a priloge su davali mnogi vernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Najviše sredstava izdvojile su vlade Srbije i RS.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogroman posao da crkva bude onakva kakva je i bila. Potrebno je još završiti uređenja enterijera i partera, ali oni će, nažalost, morati sačekati zbog nedostatka sredstava.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u aprilu 2019. godine obećao da će Srbija uplatiti 1,5 miliona evra za završetak obnove Saborne crkve, a do sada je uplaćeno 500.000 evra.

Nadamo pomoći iz Beograda kako bi nastavili sa obnovom, kaže Krulj i napominje da je krajem prošlog decembra u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Anom Brnabić, koja je poručila da je Vlada Srbije obnovu Saborne crkve u Mostaru prepoznala kao jedan od najznačajnijih projekata i da će nastaviti da podržava njeno vaskrsavanje, koje ima veliki značaj za srpski narod, ne samo u ovom gradu, već i u čitavoj BiH.

Foto:eTrebinje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda