SRPSKA NE ŽELI DA PRIZNA 1. MART! Sarajevo i Federacija Bosne i Hercegovine danas svečano obeležavaju Dan nezavisnosti

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 03. 2021. u 08:12

REPUBLIKA Srpska ne doživljava 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, jer taj datum podseća srpski narod na početak rata u BiH.

СРПСКА НЕ ЖЕЛИ ДА ПРИЗНА 1. МАРТ! Сарајево и Федерација Босне и Херцеговине данас свечано обележавају Дан независности

Zastave BiH u Sarajevu / Foto S. Mišljenović

Ovaj datum predstavlja nelegitimni referendum u BiH uz protivljenje srpskog naroda, a na Baščaršiji je ubijen Nikola Gardović srpski svat, ranjen sveštenik i zapaljena srpska zastava. Prvi mart te 1992. godine je označio početak rata u BiH, u režiji Alije Izetbegovića i muslimana iz Sarajeva koji nisu želeli mir već rat, poruke su iz Banjaluke, uz napomenu da je 1. mart radni dan kao svaki drugi u RS.

Srpski član i predsedavajući PBiH Milorad Dodik rekao je da 1. mart RS neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u Srpskoj.

- Srpski narod treba da vidi kakav je taj Ustavni sud BiH koji odlučuje o datumima. Oni odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova - rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsednica RS kaže da 1. mart nije praznik u RS, jer dan državnosti ili nezavisnosti neke države treba da bude dan koji okuplja, a ne koji razjedinjuje, dan koji pokreće pozitivne emocije, a ne koji asocira na ubijanje i druge strahote, kao što je to slučaj sa BiH.

- Sve je ovde jasno jer je mesec dana nakon 1. marta 1992. godine izbio građanski rat i tragični sukob naroda u BiH i kakav je to onda uopšte praznik kad je bio okidač za zlo, stradanje i trajno nepoverenje - zaključila je Cvijanovićeva.

Sve dok je nekima važnije da slave rat, a ne mir, u BiH neće biti zakona o praznicima u zajedničkim institucijama, ocenio je zamenik predsedavajućeg DN PBiH, Nikola Špirić.

- Ne znam gde je logika da se insistira na datumu nelegalnog referenduma održanog 29. februara i 1. marta bez volje i učešća jednog naroda. Ne znam da li je problem u krizi identiteta ako neko želi da baštini 25. novembar i ZAVNOBiH, a ujedno govore o hiljadugodišnjoj državnosti, Kotromanićima i Povelji Kulina bana. I od svega toga izaberu da kao dan nezavisnosti slave 1. mart - dan kad je u Sarajevu ubijen Srbin, a ne 21. novembar, dan Dejtonskog sporazuma - zaključio je Špirić.

SALKIĆ PROVOCIRA!

POVODOM 1. marta, Ramiz Salkić, potpredsedik RS iz reda bošnjačkog naroda izjavio je u Banjaluci da taj praznik treba da se obeležava u svakom gradu. Nenad Stevandić, predsednik US, odgovorio je Salkiću da pozivom na obeležavanje datuma kad je ubijen srpski svat na Baščaršiji i počeo rat u BiH, pokazao je svoj "civilizacijski i demokratski nivo".

UBISTVO NIKOLE GARDOVIĆA

PRVOG marta 1992. u Sarajevu je ubijen svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana i svekar neveste Dijane Tambur, a ranjen sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje vlast u Sarajevu nije ni pokušala da kazni, spalile srpsku zastavu. Protiv ubice Rasima Delalića tek 2006. pokrenut je sudski proces, koji nikada nije okončan jer je taj zločinac ubijen 2008. u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024