OD GUDALA I TRUBA DO DIGITALNOG SPEKTAKLA: Kakve je sve transformacije tokom godina doživela Evrovizije

V. N.

14. 05. 2023. u 23:56

EVROSONG, odnosno "Pesma Evrovizije", već decenijama je jedan od najpopularnijih zabavnih programa i publika ga i dalje prati u velikom broju, uprkos svim kontroverzama, transformacijama i osporavanjima koja prate ovo muzičko takmičenje.

ОД ГУДАЛА И ТРУБА ДО ДИГИТАЛНОГ СПЕКТАКЛА: Какве је све трансформације током година доживела Евровизије

TRIJUMF Marija Šerović pobedila sa pesmom na maternjem jeziku, Foto Profimedia

Danas se ovaj festival održao u potpuno drugačijim društvenim, ali i tehnološkim okolnostima u odnosu na početni period, a ljubitelji muzike zabeležili su tokom godina niz zanimljivosti, različite rekorde, izmene pravila, blistave i mračne trenutke nebrojenih izvođača, što se videlo i tokom ovogodišnje smotre najraznovrsnijih nota u Liverpulu.

"Pesma Evrovizije" je danas jedan od nagledanijih televizijskih događaja u celoj Evropi, ali i u nekim delovima sveta, poput Australije i Novog Zelanda, kao i Severne Amerike i Azije.

Izraz "evrovizija" pripisan je britanskom novinaru Džordžu Kempiju, koji ga je prvi put upotrebio u listu "London ivning standard" 1951. godine. Sam festival nastao je kao deo težnje za ujedinjenjem različitih država i nacija u posleratnoj Evropi. Prvo takmičenje održano je 1956. godine u Luganu u Švajcarskoj uz učešće samo sedam zemalja, a pobedila je domaća pevačica Lis Asija sa pesmom "Refren".

ORKESTAR Proba za takmičenje u Beču 1967. godine, Foto Profimedia

Iduće godine pridružile su se još tri države.

Od 1956. do 1998. sve pesme su izvođene uz orkestar koji je svirao uživo, a od 1999, orkestra više nije bilo, tada je dozvoljeno korišćenje prethodno pripremljenih matrica.

Nekadašnja Jugoslavija se uključila u takmičenje 1961. godine (nastupala je Ljiljana Petrović) i dugo bila jedina zemlja učesnica van Zapadne Evrope.

U početnim godinama su se takmičili solo izvođači i eventualno dueti. Vrlo brzo se ustalila praksa da zemlja pobednica Evrovizije mora da bude domaćin takmičenja naredne godine. Od ovog pravila odstupilo se samo nekoliko puta, uglavnom zbog finansijskih ili političkih razloga.

Tako je i Beograd 2008. godine bio domaćin smotre najboljih evropskih pesama, zahvaljujući pobedi Marije Šerifović, koja je godinu ranije u Helsinkiju sa pesmom "Molitva" osvojila najviše bodova.

VELIKANI Grupu ABBA je Evrovizija izbacila u muzičku orbitu, Foto Profimedia

Vremenom su se ustalila neka ključna pravila, dok su neka u međuvremenu menjana. Pesme koje se takmiče ne smeju biti duže od tri minuta, na sceni ne sme biti više od šestoro ljudi, zabranjeno je nastupati sa životinjama, pesme moraju biti originalne, odnosno ne smeju biti obrade. Posle nekoliko nastupa izrazito mladih takmičara, ostalo je pravilo da izvođači moraju imati više od 16 godina, dok se za one mlađe organizuje "Dečja Pesma Evrovizije".

Najmlađi učesnik Evrovizije imao je 12 godina i bio je predstavnik Monaka 1969. godine, a najstariji je bio 95-godišnji Emil iz Švajcarske na Evroviziji 2013. godine.

Najveći broj pobeda ostvarili su predstavnici Irske - čak sedam puta su trijumfovali na Evrosongu. Druga zemlja sa severa Evrope - Norveška, nosilac je neslavnog rekorda - čak deset puta su njeni izvođači bili poslednji, a u četiri navrata su imali nula glasova.

Značajne promene Evrovizija doživljava početkom 90-ih godina 20. veka, koje nastaju kao posledica političkih dešavanja u Evropi, pre svega kraha Varšavskog bloka, raspada Sovjetskog Saveza i cepanja Jugoslavije. Pojavljuje se veliki broj novih zemalja koje žele da uzmu učešće u evropskoj muzičkoj smotri.

U međuvremenu, učestvuju na Evrosongu omogućeno je i državama koje geografski ne pripadaju Evropi. U evropsku radiodifuznu zonu "upali" su i Irazel, Liban, Jordan, Maroko, Tunis, Alžir i Libija. Međutim, jedino su Izrael i Maroko iskoristili tu priliku.

Zbog velike popularnosti i gledanosti Evrosonga u Australiji, ova zemlja je pozvana da 2015. godina bude specijalna gošća za 60-godišnjicu takmičenja. Bilo je predviđeno  da učestvuje samo te godine, ali je odluka promenjena i pozivnica je produžavana i svih narednih godina.

Vremenom je Evrosong doživeo velike transformacije i u muzičkom i tehnološkom pogledu. Dok je u prvim decenijama akcenat bio na muzici i izvođenju, na prelazu u novi vek sve značajniju ulogu dobili su kostimi, scenografija, koreografija i vizuelni efekti.

Toto Kutunjo, Foto Profimedia

Prvi put je 2015. godine šou prenošen uživo na "Jutjubu", snimak takmičenja 2019. se prikazuje na striming-servisu "Netfliks", a snimci takmičenja 2021. i 2022. na striming- servisu "Pikok". "Pesma Evrovizije" je 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao godišnji takmičarski televizijski program koji se najduže emituje.

Irac Džoni Logan ostaće zapaćen kao nosilac dve pobede kao izvođač i jedne kao autora.

Najveće uspehe na međunarodnoj muzičkoj sceni nakon pobede su ostvarili ABBA i Selin Dion, dok su internacionalne hitove imali i Toto Kutunjo, Frans Gal, Katrina and the Waves, Viki Leandros i Maneskin. Samo učešće je bilo jedno od početnih faza zapaženih muzičkih karijera izvođača kao što su Hulio Iglesijas, Olivija Njuton Džon, Domeniko Modunjo, Nana Muskuri, Klif Ričard i The Shadows, Lara Fabijan, Zdravko Čolić...

Dugi niz godina, raspodelu poena od svake zemlje je određivao interni žiri, ali je 1997. pet zemalja (Austrija, Nemačka, Velika Britanija, Švajcarska i Švedska) probno koristilo teleglasanje.

EFEKTI Norveški predstavnik iz 2021. godine, Foto Profimedia

Zemlje su od 1998. ohrabrivane da koriste teleglasanje kad god je to moguće, tako da je broj zemalja koje su svoje bodove određivale glasanjem publike rastao, i od 2004. teleglasanje po pravilima koriste sve zemlje.

Pravilo koje je ranije zahtevalo da učesnici pevaju na jeziku zemlje koju predstavljaju je menjano nekoliko puta tokom godina. Od 1956. do 1965. nije bilo pravila koje je isključivalo izbor jezika na kom se moglo pevati. Međutim, godine 1966. je uvedeno pravilo da pesme moraju biti na jednom od zvaničnih jezika zemlje učesnice. Ograničenje u izboru jezika je trajalo do 1973, kada je ono ukinuto i izvođači su opet mogli da pevaju na jeziku po svom izboru. Godine 1977, EUR je odlučila da ponovo uvede ograničenje o izboru maternjeg jezika. Godine 1999, pravilo je promenjeno, tako da se opet omogućila sloboda izbora.

Pesma "Molitva" je 2007. godine postala prva pesma pobednica u celosti pevana na maternjem jeziku od kada je vraćena mogućnost pevanja na jeziku po izboru.

U proseku, na svakog muškog izvođača koji je pobedio bile su 3-4 ženske pobednice.

KARIJERA Popularne sestre Kesler nisu uspele da pobede, Foto Profimedia

I pesme koje nisu pobeđivale na Evroviziji su katkad postizale značajne uspehe kao tržišna izdanja. Pesmu "Volare", koja je postala svetski hit (uključujući i mnoge obrade) i osvojila dve nagrade Gremi, pevao je Domeniko Modunjo na "Pesmi Evrovizije" 1958. pod nazivom "Nel blu dipinto di blu" predstavljajući Italiju. Druge pesme koje su ostvarile uspeh na tržištu i top-listama su "Lamour est bleu" (Love Is Blue), koju izvodi Viki Leandros (Luksemburg 1967), "Congratulations" od Klifa Ričarda (UK 1969), "Eres t" od "Mocedades" (Španija 1973), "Ooh Aah"Just a Little Bit" od Džine Dži (UK 1996) sa nominacijom za nagradu Gremi, "Soldi" koju izvodi Mamud (Italija 2019), kao i "Snap" od Rose Lin (Jermenija 2022).

Video za pesmu "Occidentali's Karma" koju izvodi Frančesko Gabani (Italija 2017) sa preko 260 miliona pregleda predstavlja najslušaniju evrovizijsku pesmu na "Jutjubu". Fan-klubovi "Pesme Evrovizije" među omiljene pesme često izdvajaju i "Ein Lied kann eine Brcke sein" koju izvodi Džoj Fleming (Zapadna Nemačka 1975), "Lane moje" od Željka Joksimovića (SCG 2004), "Ql, Ql" od Sirušo (Jermenija 2008) i "Fuego" od Eleni Fureire (Kipar 2018).

ŠAMPION Džoni Logan ima najviše osvojenih trofeja sa Evrosonga, Foto Profimedia

Ruslana političarka

JEDNA pobednica Evrovizije postala je političarka. U pitanju je pevačica Ruslana, koja je kao predstavnica Ukrajine trijumfovala 2004. ispred Željka Joksimovića. Ona je postala i narodni poslanik u ukrajinskoj skupštini.

Zahtevni prenosi

U RANIM danima televizije, povezivanje brojnih zemalja u široku međunarodnu mrežu je viđeno i kao veoma ambiciozni tehnološki eksperiment: satelitska televizija nije postojala, a mreža Evrovizije se sastojala od zemaljske mikrotalasne mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave