VRANJSKA DINASTIJA MAJSTORA TRUBE: Stefan predvodi četvrtu generaciju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

20. 08. 2023. u 14:47

BEND Stefana Mladenovića iz Vranja osvojio je titulu najboljeg orkestra na 62. Saboru trubača u Guči i time je potvrdio, ne samo svoju vrhunsku reputaciju, već i status Vranja, kao srpske prestonice trube. Ovo južno kraljevstvo čudesne muzike ima i svoju dinastiju.

ВРАЊСКА ДИНАСТИЈА МАЈСТОРА ТРУБЕ: Стефан предводи четврту генерацију

D. Ristić

U tradicionalno jakoj konkurenciji u Guči, Stefan Mladenović je sa svojim momcima jednoglasnom ocenom žirija osvojio prestižnu titulu. Time su Vranju obezbedili još jedan u dugom nizu saborskih trofeja.

A taj niz je započet pre tačno 40 godina, daleke 1963. godine, kada je na svom prvom učešću u Guči, Bakija Bakić osvojio titulu prve trube sabora. Titulom majstora trube je ovenčan posthumno, 1991. godine, nakon brojnih nagrada koje je osvajao sa svojim orkestrom.

D. Ristić

Spomenik legendarnom Bakiji Bakiću u Vranju

Nakon legendarnog Bakije, sastav je predvodio njegov rođak Milan Mladenović, koji je status majstora stekao 1994. godine. Porodičnu tradiciju je nastavio njegov sin Nenad, koji je majstorsko pismo dobio 2000. godine.

Ovaj blistavi niz nastavlja aktuelni šef sastava koji nastavlja tradiciju Orkestra Bakije Bakića, Stefan Mladenović. Po pravilima Sabora u Guči, nakon trećeg trijumfa u glavnim kategorijama, Stefan će poneti titulu majstora trube i to kao jedan od najmlađih u istoriji ove manifestacije.

- Mnogo mi je drago što sam osvojio ovu prestižnu titulu koju je prvo poneo Bakija, zatim deda Milan, pa moj otac Nenad. Spremali smo dva meseca kompozicije „Kraj tanana šadrvana“ i „Stefanov čoček“ koji sam ja napisao, vežbali smo svaki dan, imali non stop probe, ali nam se isplatilo – srećan je najnoviji majstor trube.

D. Ristić

Stefan Mladenović, majstor trube

- Poslednjih godina, trubači danas mešaju razne vrste muzike, ali mi smo ostali dosledni originalnom zvuku našeg Bakije. Kad smo završili nastup u Guči ove godine, znao sam da smo najbolji, bolji od ostalih ne za dva ili tri, već za 10 stepenika – iskren je Nenad Mladenović.

Uspomenu na Bakiju Bakića i zvuk njegove trube čuva još jedan njegov potomak, Ekrem Mamutović, šef istoimenog, takođe nagrađivanog orkestra. On je majstorsku titulu osvojio 2010. godine, da bi šest godina kasnije, pobedom na takmičenju majstora trube, osvojio naslov šampiona Guče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)