ANEGDOTA O PEVAČU STANIŠI STOŠIĆU: "Srpski Pavaroti" plenio glasom i u oficirskoj školi

J. S.

17. 03. 2024. u 16:00

STANIŠA Stošić, pevač srpske narodne muzike poznat po interpretacijama pesama vranjskog melosa, u svojoj karijeri proslavio je jug Srbije.

АНЕГДОТА О  ПЕВАЧУ СТАНИШИ СТОШИЋУ:  Српски Павароти пленио гласом и у официрској школи

Foto: J.S.

O njegovoj karijeri se zna dosta, o privatnom životu malo, mada su porodica i prijatelji uvek o njemu govorili sa puno ljubavi kao skromnom i pažljivom čoveku.

U aprilu navršiće se 16 godina kako je nakon duže bolesti preminuo čuveni pevač iz Vranja, koga je ne slučajno u karijeri pratio nadimak "srpski Pavaroti".

General Branko Krga ispričao je za "Novosti" gotovo nepoznat detalj iz biografije popularnog pevača.

- Negde 1968. godine, ne mogu tačno da se setim, on je bio pitomac Škole rezervnih oficira u Bileći. Tu smo mi imali razne sekcije, pored ostalog i muzičku, on je naravno pevao, pratio ga je na harmonici muzičar iz Pirota. Iz tog perioda ga se stvarno sećam na najprijatniji način, mlad lep, lepo peva ... eto tako sam ga upoznao - kaže srpski general.

Foto: J.S.

 

Dodaje da se nakon Bileće nikada nisu sreli, ali da je pažljivo pratio karijeru mladića koji je imao tek nešto više od dvadesetak godina kada ga je upoznao u školi.

- Interesantno je da se nismo sreli, ali sam uvek rado slušao njegove pesme i sećao se kako sam ga upoznao. I dan- danas volim da nađem neko izvođenje na "Jutjubu" i poslušam - kaže general Krga.

Foto Arhiva Novosti

Staniša Stošić rođen je 1945. godine u selu Vrbovo kod Vladičinog Hana. Zavoleo južnjački melos u Učiteljskoj školi u Vranju, gde je svirao violinu, bio solista u horu i imao prve časove pevanja. Staniša je prvi put zapevao 1963. godine u Radio Beogradu, a karijeru je gradio širom republika bivše Jugoslavije i svetu. Njegovi Vranjanci kažu da ga slava nije promenila i da je ostao skroman čovek koji nije odstupao od melosa za koji se opredelio na početku karijere. Sam Staniša Stošić u više navrata je izjavljivao da su mu supruga Ljiljana i sinovi Stefan i Dušan, uz prijatelje, bili najveći imetak.

Od 2009. godine trg ispred vranjskog Muzeja nosi ime po njemu, a 2012. godine ispred muzeja je postavljena i njegova bista.

Inspiracija za Lelu

LEGENDARNU pesmu "Lela Vranjanka" Staniša je snimio 1972. godine. Iako mnogi misle da je u pitanju izvorna pesma, njen tekst je napisao Dragan Toković, dok je melodija inspirisana grčkom pesmom "Misirlu" (Miriska, Egipćanka). Ova numera i danas predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024