Biljana Krstić: Dok me grlo služi, pevaću

Ivan Lovrić

21. 06. 2020. u 07:52 >> 11:22

Biljana Krstić će proslaviti dvadeset godina od osnivanja "Bistrika" i njihovog prvog albuma. Mali je ovo prostor da bi se "probistrila" njena bogata muzička karijera, koja traje više od četrdeset godina. Sve od "Ranog mraza", preko "Suncokreta", pa do današnjih dana.

Биљана Крстић: Док ме грло служи, певаћу

Foto: V. Danilov

Biljana, baš kao i njena imenjakinja, koja platno beleše, nastojala je sve ovo vreme da svojom pesmom izbistri naš estradni talog, koji se ovde sakuplja godinama.

* Da li ste se umorili u borbi za prave muzičke vrednosti?

- S obzirom na to da sam zaljubljena u našu tradicionalnu muziku, ne primećujem nikakav zamor. Dok me grlo služi, pevaću, i svaki put se radujem kada imam nešto novo i lepo da naučim.

* Godinama se borite za očuvanje tradicije našeg naroda.

- Nisam ja tu jedina. I ne mislim da je u pitanju borba, već ljubav i poštovanje prema tradicionalnoj muzici. A ono što se voli, nije teško.

* U čemu je razlika između vaših početaka i sadašnjosti?

- Velika je razlika. Tehnologija je toliko daleko otišla da više niko od mladih ne mora da ide u neku izdavačku kuću da bi im neko objavio muzički materijal. Danas se to radi, reklo bi se, u kućnim uslovima, i lakše je doći do onih koji hoće da vas čuju.

* Imamo operske dive, bivše i sadašnje. Da li se vi osećate kao etno-diva?

- Ne volim te epitete i nekako mi ne idu uz ovo što radim. Pre bih volela da se kaže - vokalni solista Bilja Krstić iz grupe "Bistrik".

* Kako provodite vreme tokom pandemije virusa?

- U početku sam se dosta plašila, ali sam se trudila da ne unosim nemir u kuću. Strah je naša briga i moramo da ga pobedimo nekim pozitivnim mislima, ali i odgovornošću.

* Uz sve ovo, zadesio vas je i koksaki virus.

- Još pre ovog virusa, u novembru sam saznala da imam koksaki virus, tako da sam pre svih krenula u izolaciju. Imala sam upalu srčane maramice, ali, hvala bogu, sada je sve u redu.

* Koji su vam dalji muzički planovi?

- Mi iz "Bistrika" planirali smo mnogo toga, od novog albuma, na kome sada uveliko radimo, do slavljeničke turneje povodom godišnjica prvog albuma i osnivanja orkestra. Ali nam je virus sve zaustavio. Album bi trebalo da se pojavi krajem ove godine. U februaru bi trebalo da imamo i koncert u Londonu. Da ne dužim, planirali smo svašta. Ali sve zavisi od toga kako će se situacija razvijati.

* Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo muzike?

- Pošto sam neko ko voli i poštuje prirodu, to je svakako bila odbrana Suve planine i borba protiv izgradnje malih hidroelektrana. A od ličnog bih izdvojila susret na kafi sa mojom unukom Noom u jednom kafiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili