"AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA": Kako sačuvati brak i ljubav u današnjem svetu (FOTO)

J. BANjANIN

05. 09. 2020. u 19:30

NAJMLAĐE čedo domaće produkcije, savremena dramska serija "Azbuka našeg života", nastala po motivima romana Mirjane Bobić Mojsilović, "Muška azbuka" i "Azbuka mog života", snima se od nedelje u Beogradu.

АЗБУКА НАШЕГ ЖИВОТА: Како сачувати брак и љубав у данашњем свету (ФОТО)

Foto: V. Danilov

Serija od 10 epizoda, u režiji Jelene Bajić Jočić, koja sa Milicom Jevtić i Borisom Grgurovićem potpisuje scenario, realizuje se u produkciji "Kontrast studiosa" i "Telekoma Srbija". U planu je da snimanje traje dva meseca u prestoničkim elitnim kvartovima, kao i na atraktivnim lokacijama Srbije i jadranskog primorja, a emitovanje se očekuje sledeće jeseni na kanalu Superstar TV.

Muško-ženski odnosi prikazani su kroz intrigantnu i zabavnu, ali na momente tešku i tragikomičnu priču Popovića iz muškog i ženskog ugla. Vesna i Uroš uplovili su u bračne vode nošeni studentskom ljubavlju i mladalačkom zanesenošću, željni uspeha u trivijalnom društvu u kojem je sve dozvoljeno da bi se došlo do statusa, karijere i novca. Četvrt veka kasnije, nakon što su stekli sva materijalna dobra i dok im se deca školuju i provode u inostranstvu, ova naizgled idealna porodica počinje da se raspada.

- Sadašnjost nam je utoliko teža ako imamo lepe uspomene i utoliko tragičnija ako smo uz sve lepo što smo imali stigli dovde. Dok sam pisala ove knjige, imala sam ideju da spasavam što se spasti može, a to je ono malo duše i zrno ljudskosti koje postoji u svima nama - kaže, za "TV novosti", Mirjana Bobić Mojsilović i dodaje da svako može da se pronađe u ovoj priči o našim životima. - Reč je o porodici i njenom raspadu, epidemiji razvoda, usamljenosti i ludilu savremene civilizacije koja nas odvaja jedne od drugih. Jelena je, kao autor serije, od dva romana, tačnije dva glasa u kojima ima mnogo flešbekova, ali i azbučnih slova koja su mi bila kamen temeljac za pisanje, napravila tekst serije kojim sam toliko bila oduševljena da sam, čitajući devetu epizodu, iako sam sve to smislila i znala šta će da bude, plakala kao malo dete.

Rediteljka Jelena Bajić Jočić ističe da autorku romana nije poznavala pre saradnje, a da je ideju za ekranizaciju njenih dela dobila na moru kada je u jednom danu pročitala "Mušku azbuku".

Foto: V.Danilov

Jelena Bajić Jočić, Radoš Bajić, Mirjana Bobić Mojsilović i Igor Lazić Nigor

- Mirjanini junaci su dobri ljudi, ali podstaknuti i izazvani iskušenjima donose pogrešne odluke. Kada dođemo do zrelog doba i osvrnemo se za sobom, shvatimo da su nas oblikovale upravo putevi koje smo samostalno birali. Uroš i Vesna kreću iz ljubavi, ali ih otima surovi svet i oni gube sebe, povezanost i najznačajnije životne vrednosti, pa i ljubav. Želimo da ljudi, kada pogledaju seriju, pomisle da to sebi ne smeju da dozvole ili makar da ih priča podstakne da se, suočeni sa sopstvenim životnim iskušenjima, malo otrezne i sačuvaju ljudskost koju svi imamo.

Mirjana Bobić Mojsilović: Dok sam pisala ove knjige, imala sam ideju da spasavam što se spasti može

U glavnim ulogama, Vesne i Uroša Popovića, prvi put kao par, naći će se Aleksandra Janković i Jadran Malkovič, koji nam otkriva da su već prvog dana snimanja imali intimnu scenu na motoru.

- Snimali smo vožnju gradom na vespi - objašnjava Jankovićeva, a Malkovič dodaje da je to bila vrlo romantična vožnja. - Ta scena još govori o lepoti njihovog odnosa, ali to je samo trenutak i sve ostalo ide u sasvim drugačijem pravcu - nastavlja Jankovićeva. - Razlika u muškom i ženskom principu u srednjim godinama, koje opisujemo, jeste da su žene više porodični nastrojene nego muškarci, ili bar tako deluje. Zapravo su i muškarci i žene puni pitanja o samima sebi. Muškarci se bore s godinama, birajući mlađe žene, dobra kola i više novca, dok se žene pitaju u šta su uložile dvadeset ili više godina braka, da bi posle takve posvećenosti bile ostavljene. To je samo prvi nivo, a romani i scenario zadiru mnogo dublje.

Foto: V. Danilov

Aleksandra Janković i Jadran Malkovič

Jadran Malkovič, glumac srpskog porekla, koji je ostvario zavidnu međunarodnu karijeru u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kaže da je prošle nedelje završio snimanje drugog domaćeg projekta i da se raduje što napokon igra u Srbiji. Njegov junak Uroš je antiheroj, dobra duša omamljena egoizmom, uspehom i materijalnim.

Uroševa i Vesnina priča počinje od studentske ljubavi, ali surovi svet karijere i novca učini da izgube sebe, povezanost, kao i najznačajnije životne vrednosti

- Nesigurnosti, strahovi i sumnje u sebe postoje i sa muške strane, samo muškarci ne pokazuju emocije i ne pričaju o njima, i nikad ne priznaju da su nesigurni, a upravo tu njihovu stranu imamo priliku da vidimo - priča Malkovič i dodaje da razvod, koji je okosnica serije, ne mora značiti potpuni kraj porodice i dobrih odnosa.

Snažnu i emotivnu priču porodice Popović, koju čine i ćerka Marta (Miona Marković) i sin Luka (Đorđe Mišina), oživeće i Nebojša Milovanović, Isidora Simijonović, Anđelka Prpić, Anastasia Mandić, Nedeljko Bajić, Nela Mihailović, Miloš Đorđević, Jovana Stipić, Milan Čučilović, Milena Pavlović, Danina Jeftić i Iva Štrljić, a kao specijalni gosti pojaviće se Aljoša Vučković, Radoš Bajić, Igor Lazić Nigor i autorka romana Mirjana Bobić Mojsilović, koja će imati zanimljivu rolu psihoterapeutkinje kod koje dolazi glavna junakinja Vesna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (13)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije