HUMANOST NA DELU: Ovi gradovi u Srbiji preusmeravaju novac od dočeka Nove godine za lečenje bolesne dece

E. V. N.

20. 12. 2020. u 07:33

IAKO je Gradski trg okićen, a narednih dana biće postavljena i rasveta u Tvrđavi, prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, ove godine neće biti velike novogodišnje pompe, a sav novac od donacija biće preusmeren Dečjoj internoj klinici.

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ: Ови градови у Србији преусмеравају новац од дочека Нове године за лечење болесне деце

Foto Ni.rs

- Niš nije predvideo novac za doček Nove godine, ali ima mnogo donatora koji su pitali na koji način mogu da pomognu - kazala je Sotirovski.

- Uputili smo ih na Dečju internu kliniku. Donatori će tako, zajedno sa Gradom, pomoći toj klinici da obezbedi posteljinu, jastuke, držače za infuziju i sve što je potrebno, kako hirurgiji, tako i pedijatriji.

Prazničnu atmosferu upotpuniće dnevni događaji organizovani u skladu sa odlukama Gradskog štaba za vanredne situacije, a prema rečima gradske većnice za kulturu i turizam Adriane Anastasov i ustanove kulture će dodatno svojim programima raspršiti novogodišnju čaroliju.

- Ustanove kulture u Nišu će raditi neku vrstu dnevnog programa od 28. do 31. decembra - ističe Anastasova.

- Postavićemo video-bim sa kulturnim sadržajem. Možemo da najavimo koncerte Niškog simfonijskog orkestra, predstave Narodnog i Lutkarskog pozorišta, Dečjeg kulturnog centra, kao i programe koje je pripremio Niški kulturni centar. Na ovaj način želimo da ulepšamo građanima praznike, ali i da im približimo kulturni sadržaj, jer imamo izuzetno dobre i kvalitetne ustanove koje reprezentuju naš grad.

MILION DINARA ZA LEČENjE DECE

DEO novca predviđenog za organizaciju dočeka, Grad Kikinda usmeriće za lečenje dece. Kako je saopšteno iz Gradske uprave, za lečenje najmlađih biće uplaćeno milion dinara. Ova kratka informacija, bez dodatnog obrazloženja, objavljenja je na zvaničnoj fejsbuk-stranici Grada Kikinde i dobila je široku podršku građana. Nijedna druga objava nije dobila toliko sviđanja kao ova.

I u Jagodini će novogodišnja noć proći bez estradnih umetnika. Mnogo veća suma novca nego što bi se izdvojile za proslave Nove godine i srpske nove godine, preko Centra za socijalni rad biće dat porodicama sa troje i više dece, starim i bolesnim licima, poručuju iz kabineta predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme.

RASVETA Niš je okićen, a pare usmerene Dečjoj klinici, Foto J. Ćosin

Čelnici lokalne samouprave u Rekovcu planirali su da prvi put na trgu organizuju novogodišnju proslavu, u čemu ih je omela pandemija korone, ali će određenu sumu novca dati kao pomoć najugroženijima, poručio je predsednik opšine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je nedavno izjavio da će novac, umesto dočeka koji neće biti održan, biti preusmeren ka različitim zdravstvenim organizacijama i udruženjima koja se bave socijalnom zaštitom. Naveo je i da je Leskovac, umesto novogodišnjeg prijema kod gradonačelnika, svake godine uplaćivao oko sto hiljada dinara organizaciji NURDOR, koja pomaže deci oboleloj od karcinoma, ali je ta praksa prekinuta nakon upozorenja državnog revizora "da apsolutno sva udruženja moraju da apliciraju kada bude bio raspisan konkurs za te svrhe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HVALA TI! Bolne reči Noletove snajke - oprostila se od preminule voditeljke: Od našeg prvog susreta...