KAD SPORTISTI STANU ZA MIKROFON: Brojni poznati asovi sa prostora bivše Jugoslavije okušali su se u svetu muzike

M. Ćunković

10. 01. 2021. u 10:32

SPORT i estrada su na prostoru bivše Jugoslavije, neretko, išli ruku pod ruku, što kroz ljubavne veze, što na druge načine, pa nije ni čudo što su mnogi uspešni, mahom fudbaleri uz poneki izuzetak, poželeli da se okušaju i pred mikrofonom.

КАД СПОРТИСТИ СТАНУ ЗА МИКРОФОН: Бројни познати асови са простора бивше Југославије окушали су се у свету музике

Foto ATA Images

Na tom polju im je, doduše, uspeh bio promenljiv, ali im je, svakako, tako nešto ostalo kao zanimljivo iskustvo i "vansportski" detalj u biografiji.

Dragan Džajić (74), po mnogima najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena, kao velika zvezda neretko je gostovao i u zabavnim emisijama gde je voleo da zapeva, pa je to dovelo i do snimanja maksi-singla za popularnu kuću "Diskos" 1967. godine sa pesmama "Devojko crnooka", "Poslednji gost", "Himna Zvezdinih navijača", uz minijaturu Predraga Živkovića Tozovca na harmonici, "Zvezdino kolo". Upravo je legendarni pevač i kompozitor narodne muzike, inače veliki zvezdaš, autor svih pesama na ovom izdanju. Pevalo se šezdesetih i po crno-belim notama. Mustafa Hasanagić, strelac čak 112 golova u dresu Partizana, pred mikrofonom je pokazao svoju emotivnu stranu. U izdanju "Jugotona" snimio je mini-album sevdalinki koji je bio bolje prihvaćen od Džajinog "izleta".

Dragan Džajić, Foto Diskos

Mustafa Hasanagić, Foto Jugoton

U Splitu je uplitanje sportista u sferu muzike, maltene, tradicija.

Čuveni fudbaler Hajduka Ivica Šurjak objavio je 1980, isto za "Jugoton", disko-singl sa pesmama "Ni ljubav nije kao što je bila" i "Julija".

Sedam godina kasnije, takođe aduti "majstora sa mora", Ive Jerolimov, Zoran Vulić, Stjepan Andrijašević i golman Mladen Pralija, kao prateći vokali su obojili pesmu "Glasno, glasnije", najveći hit "Osmog putnika".

Najozbiljniji splitski sportista u svetu muzike je, bez konkurencije, košarkaš Dino Rađa.

Istakao se prvo 1997, u rege hitu sa Petrom Grašom "Nisam više ja sa njom", a u novije vreme je iskazivao gitarsko umeće.

Na koncertu Bajage i "Instruktora" je, kao gost, 2015. u Splitu svirao u pesmi "Tišina", a tri godine kasnije je, na beogradskom "Bir festu", ukrasio povratnički nastup Neleta Karajlića.

CRNO-BELA ZORANA

POP pevačica Zorana Pavić poznata je kao vatrena navijačica Partizana, pa nije čudo što je snimila čak dva dueta sa bivšim, poznatim fudbalerima kluba iz Humske. Golman Đorđe Pantić joj se pridružio u "Crno-beloj ruži", a pesma "Mornari" sa Matejom Kežmanom često se vrtela na radio-stanicama.

Slađana i Siniša, Foto PGP RTB

Sadašnji trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković, pred Mundijal 1998. u Francuskoj, sa Ivanom Gavrilovićem je snimio dens-pesmu "Idemo u finale". Stanković je odrepovao svoju deonicu, baš kao i Saša Ćurčić Đani gostujući grupi "Trik Ef Iks". Zajedno su, na tekst "tapovca" Milana Bojanića, snimili pesmu "Bilmez", ne baš uspešnu obradu Izabelinog hita "Shame, shame, shame". Upravo u TAP 011 hitu "Žene" grupi su se pridružili slavni atletičar Dragutin Topić i košarkaš Dejan Tomašević.

RADENKOVIĆEV SINGL U 400.000 PRIMERAKA

POSEBNO zanimljiv je primer golmana Petra Radenkovića, koji je slavu stekao šezdesetih godina u Nemačkoj. Bio je tada pravi šoumen, a njegov singl "Bin I Radi, bin I Konig" ("Ja sam Radi, ja sam kralj") sjajno se kotirao na top-listama, i prodat je čak u 400.000 primeraka.

Da se, ipak, vratimo nekom lepšem vremenu za ovdašnji sport. Mnogi vele, i za muziku. Nekoliko godina pre Stankovića, glas je pustio njegov, kasnije, kum Siniša Mihajlović. Kad se Crvena zvezda 1991, posle osvojene titule prvaka Evrope u Bariju, spremala da pokori i ceo svet u finalu Interkontinentalnog kupa, Miha je sa folkerkom Slađanom Ivković zapevao "Delije, delije, u Tokio krenule", sa sve brojanjem na japanskom "Ič, ni, san, ši" (je'n, dva, tri, četiri"). Pred mikrofon su stali i golgeteri od klase, Milko Đurovski ("Nama je najbolje") i Darko Pančev, koji je pevao sa makedonskom grupom "Kuku lele" u numeri "Slavej mi na granka pee". Milkovim fudbalskim putem su krenuli njegovi sinovi Mario i Marko, ali se ovaj drugi, posle omladinskog staža, priklonio rep muzici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije