TRPELI SMO, BILI SU JAKO MOĆNI... Šokantna ispovest glumice koja je zbog Mike Aleksića završila na crnoj listi!

V.V.S.

18. 01. 2021. u 14:50

ТРПЕЛИ СМО, БИЛИ СУ ЈАКО МОЋНИ... Шокантна исповест глумице која је због Мике Алексића завршила на црној листи!

Foto: Printscreen

ZABRANJIVAO je smejanje pola sata pre predstave u glumačkom klubu. Za vreme bombardovanja pojavio se u uniformi i rekao: "Ja sam vaš komandant, vi ste moja vojska. Mi smo u ratnom stanju, sada imate da slušate vašeg komandanta."

Naša radna obaveza je bila da čistimo pozorište, da ribamo, renoviramo, kuvamo kafe. To više nije bilo pozorište, pogotovo ne dečje...

Ovako opisuje deo atmosfere u Malom pozorištu "Duško Radović" glumica Aleksandra Anđelković, tokom dve godine upravljanja Mike Aleksića kućom:

- Bila sam vođa pokreta da se smeni Mika Aleksić, tadašnji upravnik Malog pozorišta "Duško Radović". Organizovala sam potpisivanje peticije, okupljanje kolega oko inicijative da ode sa tog mesta zbog jako lošeg odnosa prema zaposlenima.

Aleksandra Anđelković/Foto: Printscreen

Sve to dešavalo se u novembru 2000-te, kada je sa još dvanaest kolega (od dvadeset članova ansambla) izašla pred novinare i obelodanila da Aleksića više ne žele da vide na tom mestu.

- U to vreme četvoro gumaca (Jelena Tinska, Rada Plećaš, Goran Balančević i Dragana Mrkić) dalo je otkaz, a skoro pola tehnike napustilo pozorište zbog psihičkog maltretiranja, vređanja i katastrofalnog odnosa prema ljudima. Meni je, lično, pretio. Smanjio mi je platu 30 posto zbog neposlušnosti, insinuirao da on zna da je moj muž, navodno, poslao neke ljude da ga biju. A to apsolutno nije tačno, moj muž nema veze s njim, niti je učestvovao u bilo čemu. Ja sam mu odgovorila: "Znaš šta, ako treba neko da te bije ja ću to lično da uradim, a ne da šaljem batinaše na tebe. Ipak, time mi je stavio do znanja da moju porodicu, na neki način, može da uništi...

BIOGRAFIJA

ALEKSANDRA Anđelković je rođena 1965. godine u Beogradu. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prosefora Arse Jovanovića 1989. godine. Igrala je u predstavama: "Vojcek", "Strah od vernosti", "Orestija", "Veštice iz Salema", "Žabar", "Ćelaca pevačica". Od 1991. je stalni član Malog pozorišta "Duško Radović".

Naša sagovornica ističe da su svi koji su u to vreme otišli iz teatra za najmlađe doživeli neka maltretiranja. Vikanje, vređanje, pretnje... Zato je sa potpisima kolega Aleksandra otišla u Udruženje dramskih umetnika, sindikat, pa kod Gorice Mojović u Skupštinu grada Beograda:

- Išla sam kod svih tražeći podršku i pomoć, informisala sam ih šta se dešava u pozorištu i na koji način se tretiraju ljudi. Onda sam napisala pismo Gradu, sa kolegama koji su prihvatili da učestvuju u tome. Imali smo potpuno razumevanje, organizovan je i sastanak. Ali, kad je razrešen, Aleksić je uradio još jednu monstruoznu stvar da bi se nam se osvetio: njegova žena Biljana Mašić, (koja je kod nas honorarno radila kao glumica sa nekim svojim studentima), tužila je pozorište za neisplaćivanje glumačkih honorara. A Aleksić je te honorare odobravao, lično. I nije plaćao....

U nastavku priče, Anđelkovićeva otkriva da je pozorište izgubilo spor. Račun je bio blokiran nekoliko meseci i za to vreme zaposlei nisu dobijali plate.

- Trpeli smo, dakle, sve dok se sav taj novac od tužbe nije slio u njihove džepove. Bili su jako moćni...

Na pitanje ako su sve to činjenice, kako je moguće da se o tome nije znalo u široj javnosti, niti su glavni akteri snosili posledice, glumica "Radovića" odgovara:

- Moguće je. Posle toga što sam radila, nisam mogla da dobijem ni jednu jedinu ulogu na televiziji ili filmu! Bila sam izbrisana, na crnoj listi. To me prati i do današnjih dana. Snimuckala sam neke gluposti, ali nešto veće, bože sačuvaj! I svi njegovi puleni - glumci, reditelji, producenti - znali su da kad se ja pojavim na kastingu, nema me, ne postojim...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Neko

18.01.2021. 16:00

Uz duzno postovanje, ali ni pre 2000. niste glumili u nijednom filmu ili seriji. Izvinjavam se ako gresim, neka me neko ispravi. Ispade da je sada Mika kriv svakom drugom Srbinu za nesto.

hristina

18.01.2021. 20:27

@Neko - @Neko ... U duzno postovanje, jelte ... Film I TV nije jedini prostor jednog glumca. Gluma se "pece" u pozoristu, a gospodina Andjelkovic je itekako glumila pre nego joj se putevi ukrstise sa "guruom" ... Malo ti je - da je FDU zavrsila u klasi profesora Arse Jovanovica?!

Rajon

18.01.2021. 16:16

Apsolutno neprihvatljiv odnos prema zaposlenima. Ipak nameće se pitanje: Zasto su u nekim društvima neke vrste nasilja socijalno prepoznatljivije od nasilja nad radnicima? Ovakvih slučajeva ima i u drugim oblastima rada u kojima zaposlene nekažnjeno maltretiraju gazde, rukovodioci, direktori, kolege, birokrate. Sindikati kao da su partije očekuju lojalnost a za uzvrat za članarinu pišu saopstenja koja ne štite radnike. Ni dva u istoj oblasti ne mogu da se slože oko nasilja nad radnicima, štrajka i sl. Kamoli da saradjuju po pitanju radničkih prava. Nasi radnici nemaju kao opciju nevladin sektor vec jedino da sebe svedu na obične gradjane i obrate se Suduu Strazburu da ispravi nepravdu. Dok god se nasilje prema radnicima ne bude tretiralo kao i prema svima drugima, biće ga raznog i dalje.

Svjetlana

18.01.2021. 16:32

Na zalost, on je samo jedan od...sad je trebalo da ode on da bi sacuvao nekog mocnijeg, a takav je ceo svet, u Evropi, Americi, sva ta "fina" gospoda bira osobu sa kastinga, devojcice, decake, starije , mladje...

neka se sad oglase psiholozisociolozi da objasne trpno stanje stvari

18.01.2021. 16:42

da sve to trajalo najduze pola godine to bi značilo da smo zdravo drustvo a ovako smo tesko bolesni. nesamomi na zapadu ovo traje i duze kao i ona desetogodisnja drzanja ljudi po podrumima i masovna ubistva kao da se radi o prasumi a ne civilizaciji.

Mila

19.01.2021. 08:46

@neka se sad oglase psiholozisociolozi da objasne trpno stanje stvari - Pre nekoliko dana Srđan Dragojević je rekao da je za to krivo društvo, a ovde odmah hajka protiv njega. Kao, mrzi Srbiju i slično. Šta nam se sve dešava i sve prolazi, a da niko ne odgovara za nemar, korupciju, javašluk, kriminal, nepotizam, sukob interesa, bahatost, neodgovornost, loše rukovođenje i raspolaganje novcem građana, za nasilje u školama, ubistva žena, gaženje pešaka po ulicama, za kršenje skoro svih zakona i ustava...

Vlastimir

18.01.2021. 18:10

Па тај човек је мафијаш а и они у тој филмској бранши који га подржавају такође.

Konačno

18.01.2021. 23:20

Nemam veze sa glumom i Mikom Aleksićem, psiholog sam, ali sam pre 15-20 godina imala drugarice koje su išle u njegovu grupu i to što sam slušala od njih bilo mi je zapanjujuće i pitala sam se zašto mu daju kredibilitet ćuteći, ne prenoseći bar od usta do usta da je on loš čovek i loš pedagog, da se spreči upis dece u njegovu grupu. Bila sam užasnuta kad su pre dve godine moju bratanicu njeni roditelji odveli na audiciju. Srećom, bila je odbijena jer je previše svoja. I hvala bogu da je tako bilo.

biljana

19.01.2021. 12:29

Ovu glumicu sam gledala u predstavi " Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine" tekst Vanje Bulica. Odlicne glumice i ona i koleginica. A komsinica mi je rekla da lepsu predstavu nije gledala