"DA MIKA DOBIJE VUKOVU NAGRADU?" Minja Subota o slučaju Aleksić - Koje su to kontrole?

Novosti online

23. 01. 2021. u 12:07

ДА МИКА ДОБИЈЕ ВУКОВУ НАГРАДУ? Миња Субота о случају Алексић - Које су то контроле?

Foto P. Milošević

TELEVIZIJSKI voditelj Minja Subota komentarisao je slučaj seksualnog zlostavljanja i uznemiravanje u školi glume Miroslava Mike Aleksića (68), o čemu se govorile Milena Radulović (25) i Iva Ilinčić (24)

- Ja bih se, pre svega, usmerio na ovo kada su u pitanju deca. Pre svega, dajem priznanje mladim devojkama i dramskim umetnicama koje su pokrenule jednu ovakvu stvar i sada je na nama da pronađemo neke zakonske okvire, da usavršimo pristup svemu tome, da iskoristimo ovu tužnu i ružnu situaciju da to popravimo.

- Šta znači ta škola glume? Pre svega, ko osniva takve škole, koji su tu zakonski okviri, da li postoje licence, se proveravaju ljudi koji tu rade, da li se proverava program i tako dalje. Ja sam danas predsednik upravnog odbora Dečijeg kulturnog centra. Tu je jedna veoma rskošna paleta sekcija, radionice, vajara, slikara, video sekcije, hor koji dobija nagrade… To kad uđete, to je jedna radost, jedan primer jednog centra… S druge strane vam se događa jedna ovakva stvar - rekao je Minja u jutarnjem programu Prve televizije.

- Roditelji ne upisuju decu na takva mesta da bi oni postali glumci. Ne. Upisuju da bi deca društveno živela, da bi naučila lepotu govora, da bi se družili, imali bogatiji društveni život i da bi to nosili kao lepe uspomene iz detinjstva. Od njih 100-200, možda jedan postane dramski umetnik.

- I sada odjednom vidimo nepedagoški odnos prema njima, da su ona maltretirana i tako dalje… Ali gde je vrh? Vrh je da su odabrane one mlade devojke i devojčice koje su pokazale talenat i htele da odu na glumu, da upišu akademiju… i on je njih zloupotrebio - dodao je.

- Mi imamo jedan prosvetni sistem u koji treba da imamo poverenja, jedan od retkih koji fukcioniše, jer ga vode hiljade fakultetski obrazovanih ljudi, pedagoga, stručnjaka, i bore se da ga usavršavaju, a mi sa druge strane dobijemo ovo. Pa, čekajte, da Mika Aleksić dobije Vukovu nagradu? Koja je to provera društva, koje su to kontrole, koja je to, što kažu, povratna veza da mi vidimo ko šta radi? - rekao je Minja Subotić, i osvrnuo se na raniji period, kada je sve, kako kaže, bilo mnogo drugačije.

- Moje kolege i ja smo stvarali pod jednom devizom koju treba svi da usvoje, a to je nas naučio Duško Radović – deci poklanjajte samo najbolje i prema deci se odnosite kao sebi ravnima. Time se treba rukovoditi - izjavio je čuveni voditelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bokinjo

23.01.2021. 14:47

Сваки учитељ мора бити регистрован и ту регистрацију обнављати сваке године. Регистрација подразумева академско звање проверено наравно, извештај полиције или криминални рекорд који мора бити чист, саобраћајни прекршаји се изостављају. Професионално усавршавање од бар 10 сати на годишњем нивоу. Удружење које би држало регистар и којем би се плаћала чланарина. Наравно то удружење би водили проверени педагози и организатори.