UVEK ORAN ZA SVIRKU I PEVANJE: Vest o smrti muzičara Branka Marušića Čuture rastužila njegove kolege

M. Ćunković

19. 02. 2021. u 12:26

ODLAZAK Branka Marušića Čuture, najstarijeg aktivnog rokera u našoj zemlji, koji je preminuo prekjuče u 82. godini, izmamio je setna sećanja kod mnogih njegovih kolega, takođe veterana scene, koji su, poput njega, postavili značajne temelje u popularisanju rokenrola na ovim prostorima, pre svega tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.

УВЕК ОРАН  ЗA СВИРКУ  И ПЕВАЊЕ: Вест о смрти музичара Бранка Марушића Чутуре растужила његове колеге

Foto Jutjub printskrin

Mnoga su srca slomljena, baš kao što kaže čuvena pesma koju je Čutura otpevao svojevremeno sa "Džentlmenima".

Jedan od njegovih rokenrol saboraca je Vladimir Janković, popularni Vlada Džet, koji se, u to vreme, afirmisao kao vođa "Crnih bisera", kasnije i kao voditelj Beograda 202.

- Branka sam upoznao još 1963, kad su bile igranke u Domu omladine Vračar - precizno će za "Novosti" Vlada Džet. - Pevao je Čutura tada sa "Alasima", Žika Jelić je svirao ritam gitaru.

MLADOST Čutura i foto-reporter "Novosti" Ratko Radetić u Subotici, Foto privatna arhiva

Ja sam za Branka tada bio malo dete (smeh). Kasnije smo sarađivali - on je bio u "Džentlmenima", ja u "Crnim biserima". Bio je izvanredan vokalni solista, imao velike mogućnosti, ali, sticajem okolnosti, osim snimaka sa "Džentlmenima", nije ostavio veći diskografski trag. Ima tek desetak snimljenih samostalnih pesama. Nije vodio mnogo računa o tome, a ni drugi nisu, u tom smislu, vodili računa o njemu.

Dragi Jelić, Foto V. Danilov

Džet pominje da je, uvek kad bi slušao Čuturu uživo, on bio besprekoran:

- Imao sam čast da za Beograd 202 snimam sa njim u Studiju 6. Izveo je nekoliko pesama sa "Vlada Džet bendom", gde su bili i Boban Birtašević i Jovan Ljubisavljević Kića, i to je u radijskoj arhivi. Otpevao je i jednu numeru "Tunela", "Bela lađa". To je imalo simboliku, jer mu je otac bio lađar, a Branko je voleo belo vino. Njegov odlazak je veliki gubitak za popularnu muziku i za rokenrol. Šteta je samo što Čutura nije bio dovoljno iskorišćen, da na pravi način prenese svoje iskustvo i na mlađe naraštaje.

Marušić je, u mladalačkim danima, dugo sarađivao sa Dragim i Žikom Jelićem, osnivačima "Ju grupe", kao i sa njihovim trećim bratom Radetom.

- Imao sam sreću da Branka upoznam još kao klinac, sa 14 godina - govori Dragi za naš list.

- Kada smo oformili naš prvi bend, "Albatrosi", on je bio pevač. Bio je jedini čovek, da ja znam, koji je uvek veseo, voljan da peva, svira... Nisam sreo nikoga kao što je bio on. Bio sam mlad, i on je dosta uticao na moj razvoj. Kasnije smo tri godine zajedno svirali u "Džentlmenima". To je bio pravi profesionalni rad, onako kako jedan bend treba da funkcioniše. Njemu je to, međutim, teško padalo. Nije voleo svakodnevne probe, draže mu je bilo da igra fudbal, ili da "pljusne" neki špricer.

Vlada Džet, Foto M. Labudović

Čuturina smrt je teško pala čuvenom rok i bluz gitaristi Dušanu Dudi Bezuhi, njegovom dugogodišnjem prijatelju i saradniku. Marušića je upoznao, baš kao i Dragi, sa 14 godina.

- On je tada već bio iskusan - vraća film Bezuha.

- Mi klinci smo prvi honorar zaradili sa njim. Jedva smo čekali da sviramo, a on je bio uvek uz nas. Mi smo mu, kao grupa "Tilt", uradili maksi singl, bio nam je čest gost na koncertima. Ja sam pre sedam-osam godina radio na njegovom poslednjem albumu.

Duda Bezuha, Foto Marina Pešić

Bezuha apostrofira da je Marušić ceo život bio u rokenrolu:

- Nikad nije pevao šlagere, kafansku muziku... Obožavao je fudbal, do prošle Nove godine je bio uz loptu, u dvorištu Osnovne škole "Drinka Pavlović", u njegovoj Kosovskoj. Zamislite čoveka od 80 godina kako igra...

Retkost je bila sresti i nekog od 20 godina koji je bio tako mlad kao on sa 80. Mnogo sam tužan, kao da mi je umro član familije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)