VELIKO SRCE OD SVEĆA ZA PANONSKOG MORNARA: Novi Sad se i večeras oprašta od svog Đorđa Balaševića (FOTO/VIDEO)

S. B.

20. 02. 2021. u 20:59

NOVOSAĐANI su i večeras, okupljeni na centralnom gradskom, Trgu slobode, na poseban način odali poštu Đorđu Balaševiću, omiljenom sugrađaninu, preminulom kantautoru koji ih je svojim romansama i šansonama razgaljivao više od pola veka.

ВЕЛИКО СРЦЕ ОД СВЕЋА ЗА ПАНОНСКОГ МОРНАРА: Нови Сад се и вечерас опрашта од свог Ђорђа Балашевића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Karlić

Poštovaoci njegovog stvaralaštva su, baš kao što je bilo razglašeno i najavljeno na društvenim mrežama, minut – dva posle 20 časova, dugotrajnim aplauzom, uz sa razglasa iz Gradske kuće emitovanu Đoletovu pesmu “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi, još jednom iskazali pijetet kapetanu “Panonske mornarice”.

Na platou između Gradske kuće, u kojoj su u znak saučešća ugašena svetla, i spomenika Svetozaru Miletiću, poklonici Đoletovih rima su upaljenim svećama ispisali njegove inicijale smestivši ih u srce, takođe oivičeno plamičcima gorućeg voska.

Usledila je sa zvučnika “Lepa protina kći”, pa “Laloški valc” pa stihovi “Novi Sad, potseti se da je grad, kad mu se sa ulica, bitange sklone, Novi Sad, još zablista ponekad, kad šest raznih crkava, uglas zazvone...” sve praćeno iskrenim, mirnim, dostojanstvenim aplauzom.

Večeras je, kako se moglo čuti od okupljenih, pokrenuta inicijativa da se lokalnim radio stanicama predloži da na dan Đoletove sahrane, kada se proglasi dan žalosti u Novom Sadu, umesto uobičajenih kompozicija klasične muzike, emituju njegove pesme. Takođe, taj predlog pokrenut je i na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024