SA RUŽA ČISTILI TRNJE, U NEBO PUSTILI 1.000 LAMPIONA: Organizatori oproštaja od Đorđa Balaševića zahvalni svim učesnicima ovog događaja

J.S.

25. 02. 2021. u 20:06

ORGANIZATORI oproštajnog koncerta „Noć kada je Đole preplivao Dunav“, održanog u utorak u novom Sadu, saopštili su danas da je „moguće ujediniti sve ljude kada emocije i poštovanje utabaju ego“. Oni su objavili javnu zahvalnost svim učesnicima ovog „tužnog ali i istorijskog događaja koji je potvrdio da veliki umetnik može, i kad ga više nema, da ujedini ljude različitih uverenja i različitih nacionalosti”.

СА РУЖА ЧИСТИЛИ ТРЊЕ, У НЕБО ПУСТИЛИ 1.000 ЛАМПИОНА: Организатори опроштаја од Ђорђа Балашевића захвални свим учесницима овог догађаја

Foto:M.E/D.D.

- U utorak veče je u njegovu čast pušteno s Petrovaradinske tvrđave 1.000 lampiona, a položeno je 1.000 belih ruža. U 19.53 časova, simbolično, zbog godine njegovog rođenja 1953. zapevana je “Slovenska” pesma. - poručuju organizatori.

U realizaciju koncerta moralo je biti uključeno mnogo ljudi. Da bi ispraćaj bio dostojanstven i u čast pesniku kroz čije pesme smo su mnogi živeli, moralo se misliti na sve. A vreme je bilo kratko. Zato, smatraju organizatori, niko pojedinačno u ovom trenutku ne treba da ponese lovorike za veličanstvenu sliku koja je iz Novog Sada otišla u svet. Zaslužni su svi učesnici..

- Svi koji niste rekli “ne”, kad ste čuli za ideju, podržali ste je na mnoge načine, uključili se u njeno ostvarenje. To se očekivalo od nas, jer ovaj oproštaj trebao je Novom Sadu. Posebna zahvalnost ide momcima iz ZOOM media, koji su zadnjih 15 godina radili Balaševićeve koncerte i koji su izneli vizuelni identitet oproštaja onako kako dolikuje velikom Đoletu. - kaže se u poruci.

Zahvalnost je upućena Operi Srpskog narodnog pozorišta i horistima što su bili toliko hrabri da se, poneseni emocijama, usude da izađu van koncertne dvorane i zapevaju pod zvezdama, kao i Radiju 021 na ustupanju plejliste za ispraćaj koji je ispisao istoriju Novog Sada.Zaslužni su i brojni Novosađani koji su pristali da sa Petrovaradinske tvrđave puštaju lampione, zatim mladom saksofonisti koji je svirao na talasima Dunava, kao i dobošarima što su u povorci izneli pesmu“Regrutersku”, tako da srce bolno udara uz doboš.

Hvala Gradu što je dozvolio da se pogase svetla na Tvrđavi i Varadinskom mostu, velika zahvalnost i zaposlenima u JKP “Gradsko zelenilo” koji su ruže čistili od trnja i držali ih u vodi da bi za početak oproštajnog koncerta one bile sveže, kao i JP “Vodame Vojvodine” čija je logistika omogućila da se saobraćaj na Dunavu zaustavi, dok osvetljeni čamci preplove Dunav, Đoletu u čast. Zahvalnost i bakici sa Detelinarske pijace što je napustila tezgu i otrčala kući kako da iz svoje bašte nabrala ruzmarin za ispraćaj.

Zahvalnost je upućena i medijima, novinarima kao JKP ”Čistoća” jer je Kej bio čist već od rane zore, kao i ljudima iz UGRIPA što su zaostale lampione očistiti sa bedema Petrovaradinske tvrđave.Velika zahvalnost iskazana je i policiji, komunalnoj službi, vatrogascima i hitnoj pomoći jer su dežurali sve vreme trajanja koncerta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili