NEDELJA PROĐE - MINJA SUBOTA: Odlazak muzičkih uzora

Ivan Lovrić

28. 02. 2021. u 08:25

Prolaze nedelje i odnose ljude. Kroz ovu rubriku, u njenom dugom trajanju, prošla su i trojica divnih muzičara koji su sada otišli u večnost i "oru nebeske njive": Đorđe Balašević, Vojkan Borisavljević i Branko Marušić Čutura.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - МИЊА СУБОТА: Одлазак музичких узора

Foto P. Milošević

Mali omaž velikim ljudima daje njihov kolega Minja Subota, naš istaknuti muzički umetnik.

* Napustio nas je sjajni Đorđe Balašević.

- Bio je veliki pesnik i nenadmašni šansonjer svoje Vojvodine. Teško da će neko dostići njegove nebeske visine. Sve to je prenosio i na područje nekadašnje Jugoslavije. Imao je misiju kojom je želeo da pokaže da na tim prostorima ljudi mogu da žive zajedno i u miru.

* Otišao je i veliki maestro Vojkan Borisavljević.

- Princ sa dirigentskom palicom toliko je toga stvorio da još nismo ni svesni šta nam je sve ostavio. Napisao je muziku za mnoge TV serije i filmove, koji su možda i zaboravljeni, ali je njegova muzika ostala.

* Nema više ni našeg najstarijeg rokera, Branka Marušića Čuture.

- Bio je dosledan roker do kraja života. Njegovi legendarni "Džentlmeni" nikada neće biti zaboravljeni, a njegova pesma "Slomljena srca" slamala je srca mnogima. Bio je uzor svim rokerima.

* Sve je više tuge, sve manje radosti u našim životima.

- Moramo protiv tuge i depresije da se borimo na svaki način. Ne smemo da dozvolimo da nas ova korona odvede u beznadežnost. Nema predaje.

* Za utehu nam ipak ostaju pesme ove sjajne trojke.

- Tako je. Izgubili smo tri divna čoveka, ali će se i dalje slušati njihova muzika. Ostaće večni uzor mladim generacijama, da pokušaju da ih dostignu, što će biti veoma teško.

* Nekada smo se radovali i vašoj TV emisiji "Muzički tobogan", u kojoj su i oni gostovali.

- Svako ko je nešto značio u muzičkom svetu, rado je učestvovao u toj emisiji. Emisija je na neki način i njih promovisala. Bila je to propaganda dobre muzike svih žanrova.

* Kako provodite vreme i pripremate li nešto novo?

- I dalje sam aktivan, i ne mogu bez toga. Napravio sam četiri školske pesme posvećene deci i Srbiji. To su pesme "Pozdrav iz Srbije", "Sloboda", "Srbijo, ljubavi moja" i "Domovina se brani lepotom". Uskoro će se u "Madlenijanumu" igrati predstava "Dolče vita", u kojoj i sam učestvujem. Moja uloga je da povežem mladu i moju generaciju. Na sve treba da gledamo sa mnogo više optimizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

U ŠOKU SAM, NE DOLAZIM SEBI Dušica skrhana bolom zbog smrti voditeljke Pinka: Šta god da se desilo, ne verujem da je istina