SPOJITI DVE GODINE - PREMIJA! Tužna sudbina srpskih trenera u aktuelnim superligašima

S.Rajić

13. 10. 2023. u 20:26

KONTINUITET, poverenje i strpljenje, zaboravljene su reči, bačene u zapećak, skoro da su postale zabranjene u rečniku visokih funkcionera i sportskih fudbalskih radnika u Srbiji. U domaćem nacionalnom šampionatu, u kome se dešava besmisleno mnogo promena trenera, postalo je teško ispratiti sve otkaze. Poražavajuće deluje podatak da je od osamostaljenja naše države 2006, samo šest "šefova" radilo "u cugu" dve godine u istom timu, kada je reč o 16 aktuelnih superligaša.

СПОЈИТИ ДВЕ ГОДИНЕ - ПРЕМИЈА! Тужна судбина српских тренера у актуелним суперлигашима

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

O prekratkom veku trajanja trenera u Superligi Srbije, sumornu statistiku izvlačio je pedantni i precizni CIES (fudbalska opservatorija iz Švajcarske), prošle godine. Prema tim istraživanjima, u fudbalskoj Evropi, najnesigurnije je zarađivati trenerski hleb u našoj državi. Za naše uslove gotovo kao naučna fantastika zvuči podatak da je mandat Ser Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu trajao 26 godina, ili da će Dijego Simeone, ukoliko nastavi saradnju sa Atletiko Madridom, spojiti više od 12 uzastopnih sezona. Kako trenutno stvari stoje u celom svetu, teško da ćemo u nekom doglednom periodu videti obaranje svetskog rekorda, koji drži čuveni Francuz Gi Ru, budući da je u Okseru spojio neverovatno 44 godine na klupi, od 1961. do 2005. A suvišno je i pomisliti da bi nešto slično moglo da se dogodi u Srbiji.

Prvih pet

1. Nenad Milovanović (Mladost L.)

5 godina, 5 meseci, 14 dana

2. Radovan Ćurčić (Javor)

3 godine, 8 meseci, 22 dana

3. Vladan Milojević (Čukarički)

3 godine, 3 meseca, 5 dana

4. Dejan Stanković (C. zvezda)

2 godine, 8 meseci, 5 dana

5. Milan Rastavac (Radnički Niš)

2 godine, 5 meseci, 29 dana

* Na klupi jednog tima bez prekida (statistika za aktuelne superligaše).

Rekordan vek kod nas, može se reći i "sistemska greška" je Nenad Milovanović. Sadašnji alfa i omega Mladosti iz Lučana, čija je celokupna karijera vezana za ovaj klub, imao je priliku da bude trener plavih u kontinuitetu čak pet godina i pet meseci, u periodu od febuara 2014. do jula 2019. Da Neško nije odlučio da se naprasno povuče tri dana uoči sezone 2019/2020, ko zna koliko bi niz još trajao. Kako god, Milovanović je miran na prvom mestu u ovoj kategoriji sigurno bar još neko vreme.

Crvena zvezda - Partizan 17:17

ZANIMLjIVO, na klupi "večitih" u ovom razdoblju od 17 godina, prodefilovao je jednak broj trenera - 21, s tim da se u Partizanu se najduže zadržavao Aleksandar Stanojević. U oba navrata bivao je u timu iz Humske skoro istovetan period, ali je mandat od aprila 2010. do januara 2012, bio mesec dana duži nego od septembra 2020. do maja 2022.

Drugi na listi, u vremenu od 2006. do 2023, jeste bivši selektor Srbije - Radovan Ćurčić. Sadašnji strateg Javora, upravo je u klubu iz Ivanjice imao najuspešniji period karijere (od 2007. do 2010), koji ga je i preporučio za rad u savezu, kako za mladu reprezentaciju, tako posle i za seniore. Za tri godine i osam meseci, ekipu iz Ivanjice uveo je u elitni rang, a potom je po pravilu završavao u gornjem delu tabele, što je za taj tim bio veliki uspeh.

Sličan razvojni put kao i Ćurčić, imao je i Vladan Milojević, takođe sa trogodišnjim stažom na klupi jednog tima u kontinuitetu, ali to nije bila Crvena zvezda, gde se proslavio. Nekadašnji strateg crveno-belih, pre odlaska u inostranstvo, potom i na klupu tima iz Ljutice Bogdana, probio se u Čukaričkom. Preuzeo je ekipu sa Banovog brda kada je bila u drugom rangu (2012), zatim je ušao u elitu, a sve je kulminiralo osvajanjem Kupa Srbije 2014/2015. Iz kluba je otišao u oktobru naredne sezone.

Lazetić, pa Perišić i Duljaj

OD aktuelnih "šefova" u Superligi Srbije, Žarko Lazetić trenutno ima ubedljivo najduži staž. Na kormilu TSC je godinu i deset meseci, a gotovo je izvesno da će 30. novembra, proslaviti "drugi rođendan" na klupi tima iz Bačke Topole.

Da na početku sezone nisu smenjeni Dušan Kerkez (Čukarički) i Nebojša Joksimović (Radnički Kragujevac), bili bi za petama Lazetiću. Ovako, drugi i treći na listi su Dragan Perišić (Napredak) i Igor Duljaj (Partizan), koji su spojili sedam meseci. Doduše, strateg "čarapana" je seo na klupu sedam dana pre nego kolega iz Humske.

Time se spisak trenera sa tri godine bez prekida za komandama jednog tima završava. Nažalost, prerana i iznenadna smrt Zoltana Saba, primorala je TSC da traži novog stratega, nakon što je bio na klupi tima iz Bačke Topole dve godine i tri meseca (od 2018. do 2020). Milan Rastavac takođe je imao potencijal da spoji više od dve i po godine (od 2015. do 2017) kao prvi trener Radničkog iz Niša, da nije odlučio da ne produži ugovor, koji mu je isticao na kraju te sezone. Duži mandat je prekinuo i Dejan Stanković, posle ispadanja u plej-ofu kvalifikacija za LŠ od Makabija iz Haife, nakon dve godine i osam meseci (od 2019. do 2022) provedenih u Crvenoj zvezdi, sa kojom je uzeo tri šampionske titule, od toga dve duple krune. Upisao je tako Deki sebe kao najdugovečnijeg trenera Zvezde od 2006.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave