DAROVITI SIMBOL NOVINARSKOG ESNAFA: IN MEMORIAM Jovan Ciga Sekulić - Usnuo profesionalac bez granica kojeg su svi uvažavali

Zoran MILOVIĆ

12. 04. 2024. u 21:38

KADA odu dragi ljudi prvo ostaje muk. A potom eho, odjek koji svedoči o snazi, lepoti i neponovljivosti njihovog života.

ДАРОВИТИ СИМБОЛ  НОВИНАРСКОГ ЕСНАФА: IN MEMORIAM Јован Цига Секулић - Уснуо професионалац без граница којег су сви уважавали

Foto: Arhiva Novosti

Koliko smo nespremni da čujemo tužne vesti, kao ovu danas, da je čuveni novinar, naš Jovan Ciga Sekulić (70) izgubio životnu bitku. Kad čovek stari suze su mu sve teže. Meni su potekle spontano. Zaplakao sam za dugogodišnjim prijateljem, kolegom i, povrh svega, kumom.

Koliko je teško i bolno opraštati se od dragog prijatelja koji je obeležio veći deo tvog života i na koga si mogao da se osloniš kao na starijeg brata.

Ne mogu iščileti uspomene na naše druženje, koje je započelo pre pet decenija.

Igrom slučaja zakoračili smo u isto vreme u novinarske vode, oktobra 1974. godine. Ušli smo u redakciju "Sporta", na trećem spratu "Borbine" kuće, i među prvima sa kojim sam počeo da drugujem bio je upravo Ciga.

Naše prijateljstvo se godinama dodatno čeličilo i kroz zajednička izveštavanja sa najvećih fudbalskih događaja, kada smo punili stranice našeg omiljenog "Sporta".

Foto: Privatna arhiva

Jovan Sekulić, Bernar Tapi i Zoran Milović

Često smo se rado podsećali tih divnih iskustava kada smo, svesni da naš posao traje od jutra do sutra, kao cimeri satima kucali na pisaćoj mašini hiljade šlajfni tekstova koje smo slali redakciji "Sporta" u danima kada su fudbaleri Crvene zvezde 1991. godine osvojili titulu evropskog fudbalskog šampiona u Bariju, ili dok je ta zlatna generacija crveno-belih potvrđivala titulu klupskog prvaka sveta u Tokiju. Ne, nije to bilo takmičenje ko će više i bolje opisati uspehe za fudbalsku istoriju, jednostavno smo se lako dogovarali ko će šta da isprati sa tog događaja.

Gde god je radio posle "Sporta", bilo u "Blicu" ili "Glasu javnosti", a posebno u "Večernjim novostima", od 1. februara 2003. godine, gde je bio urednik sportske rubrike gotovo celu deceniju, obavljajući i poslove pomoćnika glavnog urednika, bio je neumoran, profesionalac izvan svih granica, bez obzira na to koliko je to uticalo na njegov privatni život. Tako je ovu primamljivu ali nimalo laku profesiju sportskog novinara obavljao Jovan, Joca ili za sve jednostavno - Ciga.

U "Novostima" dve decenije

NAŠ Jovan Sekulić rođen je 18. avgusta 1953. u Beogradu, a novinarstvom se bavio od 1974. Tokom bogate karijere je radio i u "Sportu", "Blicu" i "Glasu javnosti", a poslednje dve decenije do odlaska u penziju 2018. je radio u našoj redakciji, od čega je deset godina obavljao ulogu urednika sportske rubrike. Izveštavao je sa svih najvećih sportskih događaja, evropskih i svetskih prvenstava u fudbalu i dobitnik je brojnih novinarskih priznanja. Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Kada je otišao u zasluženu penziju, posvetio se publicistici. Pisao je lako, zavodljivo, razbarušenim stilom, punim divnih opisa, metafora... Svoje bogato iskustvo izveštavanja sa svetskih fudbalskih prvenstava, prateći dešavanja u Crvenoj zvezdi, u Partizanu, u reprezentaciji Jugoslavije i Srbije, pretočio je u divne knjige "Ljupko - ime fudbal", "Planeta Zvezda", "Crveno-belo srce", "Zvezda opet sija"...

Imao je još toliko planova, o kojima je toliko strastveno pričao u poslednjem našem razgovoru, koji dan pre nego što ga je zadesio udar od koga se, na veliku žalost svih nas koji smo ga voleli, nije oporavio.

Punu deceniju predsedavao je Udruženjem sportskih novinara SR Jugoslavije, a potom Srbije i Crne Gore, a bio je poslednjih godina angažovan u Udruženju sportskih novinara Srbije, trudeći se da ne budu zaboravljeni doajeni novinarstva, predlažući da dobiju nagrade za životna dela.

Foto: M. Vukadinović

Sekulić u razgovoru sa Mišelom Platinijem

Za život su potrebni živi, rekao je jedan mudar čovek, a Ciga kao da se toga držao celoga života.

Iz dana u dan, sve nas je manje. Odlaze bliski prijatelji. Umiru redom najbolji od nas.

Usnuo je neobično darovit čovek, jedan od simbola novinarskog esnafa.

Hvala ti za nesebično prijateljstvo, iskrenost i odanost.

Zbogom, Jovane, zbogom, Joco, zbogom, Cigo, zbogom, kume.

Večna ti slava i carstvo nebesko.

BONUS VIDEO - Komemorativni skup u Večernjim novostima povodom smrti novinara Arsenija Šoškića

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)