ANALIZA TIPA: Pamti se 12 golova Mađarima

SELEKTOR Ljubiša Tumbaković je ranije više puta rekao da za fudbalsku reprezentaciju Srbije postoji život i posle polufinala baraža sa Norveškom.

АНАЛИЗА ТИПА: Памти се 12 голова Мађарима

Detalj sa meča SR Jugoslavija - Mađarska foto: M.Vukadinović

A on se sastoji od takmičenja u drugom izdanju Lige Nacija, u kojoj imamo dva nova meča - u nedelju dočekujemo Mađarsku u Beogradu, pa zatim gostujemo Turskoj u Istanbulu, u sredu.

Na obe utakmice prisutan je imperativ pobede pošto smo prvi krug početkom septembra završili samo sa jednim bodom - pobedila nas je Rusija, dok smo sa Turcima igrali nerešeno. Ovo takmičenje je bitno i zbog benefita koji nudi, odnosno zbog mogućnosti da se sporednim putem ubacimo u baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru, ako ne prođemo kvalifikacije.

Inače, slabiji rezultati na startu, ogledaju se u u činjenici da je većina srpskih reprezentativaca za septembarski "prozor" u kopačke uskočila van forme, i mnogima od njih je to bila prva takmičarska utakmica u novoj sezoni.

FRANCUZI NA PORTUGALCE

U danu, kada mi igramo sa Mađarskom, na programu u okviru Lige nacija su i dva velika derbija - Francuska dočekuje Portugal, dok će snage na "Vembliju" odmeriti Engleska i Belgija. Po kvotama, uloge favorita nose Francuzi i Belgijanci, mada se sudarima tako jakih reprezentacija, to ne mora ništa da znači.

Sada je situacija skroz drugačija, Mitrović i Tadić, naše dve udarne igle poslednjih godina, su standardni u svojim ekipama, i to bi kladiocima donekle trebalo da garantuje oštru napadačku oštricu "orlova". Filip Đuričić bi takođe mogao da bude adut Ljubiše Tumbakovića, budući da je efikasan na početku sezone u dresu Sasuola.

Ipak, prve utakmice su pokazale i boljke u defanzivnom redu domaćeg sastava. U Moskvi smo tri puta kapitulirali zbog individualnih grešaka Nikole Maksimovića i neiskustva Strahinje Pavlovića, dok je Turska bez mahera sa loptom znala da pripreti.

Izostanak koji boli Tumbakovića je onaj Filipa Kostića, koji se zbog trkačkih sposobnosti ustalio na levom boku u formaciji sa tri štopera koju selektor preferira.

Sa Mađarima nismo igrali još od onog baraža 1997. za plasman na Svetsko prvenstvo, kada smo ih tukli u dvomeču, 7:1 i 5:0, pod imenom Jugoslavija. Od osamostaljenja, ovo nam je prvi susret sa komšijama sa Severa, koji su u prošlom ciklusu bili polovični. Savladali su Turke evrogolom njihovog najtalentovanije igrača Sobošlaija, dok su protiv Rusije bili dobar rival, ali su pali na kraju (2:3). Naš ukupan skor sa Mađarima je, inače, negativan u 31 meču – 7 9 15. Čak četiri puta, bio je ispunjen uslov za goleade „7+“.

Što se tiče Turaka, od njih smo izgubili samo jednom, i to daleke 1931. godine, na Balkanskom kupu u Sofiji (0:2). U 11 duela, slavili smo sedam puta, uz tri remija. Na tlu Turske, jednom smo trijumfovali (3:2), uz tri remija (3:3, 2:2, 1:1), što znači da je svaki put bio ispunjen uslov gol-gol.

RASPORED

Treće kolo 11. oktobar

Rusija - Turska 20.45

Srbija - Mađarska 20.45

Četvrto kolo 14. oktobar

Rusija - Mađarska 20.45

Turska - Srbija 20.45

Peto kolo 15. novembar

Turska - Rusija 18.00

Mađarska - Srbija 20.45

Šesto kolo 18. novembar

Mađarska - Turska 20.45

Srbija - Rusija 20.45

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (1)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!