NEKA MI NA GROBU PIŠE: Hvala lopti

V. N.

25. 11. 2020. u 22:41

BOG fudbala preselio se u večnost.

НЕКА МИ НА ГРОБУ ПИШЕ: Хвала лопти

Foto Tanjug

Veliki, za mnoge i najveći igrač svih vremena, Dijego Armando Maradona, umro je danas u 61. godini. Bol kida i razara Argentince, otišao je zauvek "El pibe de oro", njihov zlatni sin. U šoku je čitav svet, vest o Maradoninoj smrti odjeknula je iznenada, sa nevericom. Po prvim informacijama, doživeo je infarkt, srce više nije moglo da izdrži buran i ubitačan tempo života koji je vodio.

Pričalo se da je dobro posle operacije mozga koju je pregurao početkom meseca. Mučio ga je subduralni hematom, odnosno nakupljanje krvi između membrane i mozga. Stotine fanova bodrili su ga ispred bolnice u argentinskoj prestonici. Izašao je nasmejan, prema rečima lekara u stabilnom stanju, mada je i tada navedeno da ga čeka lečenje od zavisnosti od alkohola. Pre toga je mnogo puta prolazio slične tretmane zbog problema sa drogom.

Foto Tanjug

Veliki Dijego je rođen 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, sirotinjskom predgrađu Buenos Airesa, i već je sa 15 godina zaigrao za prvi tim Argentinos juniorsa. Sa 16 je debitovao u dresu Argentine, a sa 19 je prvi put bio proglašen za najboljeg fudbalera Južne Amerike. Osvajao je srca navijača umećem i pojavom. Malecak, nabijen, sa kovrdžavom dugom kosom, đavolski se poigravao sa protivnicima, na terenu je radio šta je hteo svojom magičnom levicom. Pravi đavo je bio i van terena, voleo je život, sve da proba i uradi.

Posle pet godina u matičnom klibu, 1981. se preselio u Boka juniors, godinu dana kasnije u Barselonu, gde se zadržao dve sezone (36 utakmica, 22 gola). Pravu slavu doživeo je u italijanskom Napoliju, sa kojim je za sedam godina osvojio dve titule i u Napulju stekao status božanstva. U tom gradu ga i danas doživljavaju fudbalskim svecem, njegovi murali i slike krase brojne ulice.

Međutim, u Napulju je počeo da se drogira i karijeru ispunjavaju brojni skandali. Posle toga igrao je i za Sevilju (1991- 1993), pa Njuels old bojs, a od fudbala se oprostio u klubu koji je najviše voleo - Boki juniors.

TRODNEVNA ŽALOST

PREDSEDNIK Argentine Alberto Fernandes proglasio je trodnevnu žalost zbog smrti legendarnog fudbalera Dijega Armanda Maradone.

Sedamnaest godina je igrao u reprezentaciji Argentine (1977-1994). "Gaučose" je odveo do svetske titule u Meksiku 1986. godine i tada je osvojio svet čudesnim driblinzima i golovima. Smatra se da je to bilo najbolje izdanje nekog fudbalera na mundijalima svih vremena. Na čuvenom meču sa Engleskom je postigao dva legendarna pogotka koji su ušla u istoriju - čuvenu "božju ruku", a zatim i zvanično najlepši gol u 20. veku, kada je u slalomu od centra predriblao sve protivničke igrače, golmana Šiltona i zatresao mrežu.

VUČIĆ: Otišao je najveći

- POSLEDNjI pozdrav najvećem svih vremena - poručio je sinoć na "Tviteru" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom smrti argentinske fudbalske legende Dijega Maradone.

Vučić je uz to objavio video-snimak sa utakmice između Crvene zvezde i Barselone 1982.

Četiri godine kasnije predvodio je Argentince do finala Mundijala u Italiji, na tom putu promašio je u penal seriji u četvrtfinalu protiv Jugoslavije, golman Ivković mu je uhvatio "živu" loptu.

U SAD je na Mundijal 1994. došao posle posete Fidelu Kastru i smatra se da je zbog toga "pao" na doping testu. Završio je karijeru sa 91 utakmicom u dresu Argentine i 34 gola.

Maradona se nije snašao ka trener. Nije imao uspeha na klupi, trenirao je Tekstil Mandi, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Vodio je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudzairu, Dorados de Sinaloa i Gimnasiju iz La Plate. Svuda je bio velika atrakcija, gde god bi se pojavio uvek se dizala ogromna prašina.
"Dijego je otišao i sa sobom je odneo fudbal. Ništa više neće biti isto. Nikada više", piše "Ole", najveći sportski list Argentine.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a