BIO JE BOG I INSPIRACIJA: Dragan Stojković Piksi o Maradoni

Novosti online

26. 11. 2020. u 12:22

NAJBOLjI fudbaler Srbije svih vremena Dragan Stojković nastupao je sa Dijegom Maradonom u timu sveta na proslavi sto godina engleskog Fudbalskog saveza.

БИО ЈЕ БОГ И ИНСПИРАЦИЈА: Драган Стојковић Пикси о Марадони

FOTO: Nebojša Paraušić

Piksi se prisetio tog događaja, ali i čuvenog četvrtfinala Mundijala u Italiji 1990, gde su njih dvojica bili rivali.

- Otišao je najveći, čarobnjak u kopačkama. Bio je Bog i inspiracija. Kada kažem Bog, ne mislim to kao ono kada za nekoga smatram "neviđen je lik, svaka mu čast..." Maradona je bio istinsko božanstvo, reći će vam to u Argentini, Napulju... Neverovatna ličnost u svakom smislu, harizmatična. Obožavao sam ga. Mislim da ne postoji na planeti ljubitelj fudbala koji ga nije voleo. I protivnički navijači. Jednostavno, ako si čovek, morao si da voliš Dijega. Jako me potresla vest o njegovoj smrti. Prerano je otišao - počeo je priču za Blic Piksi.

- Sećam se 1987. i obeležavanja 100 godina engleskog fudbala, bilo je to godinu dana posle Božije ruke, kada je Argentina zahvaljujući Maradoni postala prvak sveta. U Londonu utakmica najboljih engleskih fudbalera protiv tima sveta, u kom smo bili Maradona i ja. Kada se pojavio, pa to su bile stojeće ovacije. On, naravno, uvek nasmejan. Imao je tu auru oko sebe. Igrati zajedno sa njim bila je jedna od najvećih privilegija u mom životu. Malo je reći da sam bio oduševljen..."

Ponovo su se sreli tri godine kasnije, u Italiji 1990. godine. Jugoslavija i branilac svetske titule Argentina igrali su u četvrtfinalu Mundijala.

- Sećam se tog bolnog poraza. Znate kako se zagrevao Dijego pre meča? U kopačkama, ali bez pertli. Ma on je mogao i bos da se zagreva. Jer on je Maradona. Čudo od igrača... U penal seriji, ja pogodim stativu, nisam znao gde se nalazim. Bilo mi je lakše kada je i Maradona promašio. Posle nam je njihov golman odbranio još dva udarca, ispali smo. Plakao sam. Maradona mi je prišao, zagrlio me i rekao "nemoj da plačeš. Sve je to život. Video sam danas koliko si dobar igrač, imaćeš tek čemu da se raduješ". Ako je nešto uopšte moglo da me uteši, bile su te njegove reči.

Piksi i Maradona su razmenili dresove, a tu "desetku" Stojković i dan danas čuva.

- Ta desetka zauzima posebno mesto u mom muzeju. Imam dresove mnogih velikih igrača, ali ovaj je nešto posebno. Ponoviću, otišao je najbolji svih vremena, ovo je tužan dan za celu planetu - zaključio je Dragan Stojković Piksi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković