GENIJEVE REČI IMAJU POSEBNU TEŽINU: Maradona nije sa ove planete, u duši levičar, borio se za narod i bio idol svim generacijama

Novosti online

26. 11. 2020. u 15:21

DIJEGO Armando Maradona, o njegovoj filozofiji fudbala i životu tek će se ispredati priče, naravno, u ovom trenutku najzanimljivije je čuti živu reč aktera koji su imali privilegiju da igraju igraju protiv, po mnogima, najvećim svih vremena.

ГЕНИЈЕВЕ РЕЧИ ИМАЈУ ПОСЕБНУ ТЕЖИНУ: Марадона није са ове планете, у души левичар, борио се за народ и био идол свим генерацијама

FOTO: AP

Jedan od onih koji je osetio energiju i magiju koju je El Pibe širio, jeste i legendarni Dejan Savićević. Dejo je bio učesnik one, po nas malerozne utakmice, kada smo poslednji put plakali zbog Jugoslavije.

U četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Italiji, ispali smo posle penal serije od Argentine, Piksi je pogodio prečku, Goikoečea odbranio udarce sa kreča Brnoviću i Hadžibegiću, a Tomislav Ivković je, sa druge strane, jedini šut sa bele tačke zaustavio nikome drugom do - Maradoni.

- Svet je nakon Pelea video nešto novo. Maradona je bio fudbalsko čudoviste. Došao je iz familije koja je grcala u siromaštvu, bio je čovek iz naroda i veoma je bio blizak njemu. Ta unikatnost je davala svima neki osećaj da nije sa ove planete. Od svih ostalih ga je odvajao stil igre, njegova ljubav prema fudbalu, tu se vrlo lako shvata koliko je on značio fudbalu - rekao je Dejan Savićević za Telegraf.

Maradona je, po priznanju genija, bio njegov idol.

- A, kome nije? Bio je idol meni i svima ostalima u tom periodu. Ne mogu reći da sam fudbal voleo zbog njega jer smo svi pojednako voleli tu loptu, kao on, kao ja, kao svi. Ali, nema ko nije pratio šta Maradona radi - naveo je Savićević.

Od Maradoninih uspeha, Savićević je prevashodno izdvojio osvajanje Svetskog prvenstva u Meksiku gde je Armando na svojim leđima uz Valdana i Buručagu nosio ekipu to "boginje".

Foto: EPA-EFE/Arduin Mauricio

 

Sve te velike stvari su se gomilale, a narod ga je samo gurao stepenicu po stepenicu u legendu.

- Jeste, čudo je postao. On se borio za narod stalno, a bezmalo puta je kritikovao političare, pogotovo posle svoje karijere. Valjda je to njegov narod konstantno osećao i zato mu se daju počasti koje zaslužuje. Bio je u duši levičar, to možete da vidite u filmovima o njemu. Neverovatna ličnost i neverovatan fudbaler - naglasio je Savićević.

Genije navodi da se video sa Maradonom u Kataru i da su na marginama FIFA sastanka popričali.

- Bio sam pre četiri godine u Kataru, na nekim sastancima FIFA, sreo sam se sa njim. Pričali smo o fudbal Boban, on i ja. Nije voleo Blatera, voleo je Infantina. Tuga zaista, pamtiće se sve što je ikada uradio za fudbal - zaključio je Savićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)