KAD MOGU LAŽNE DRŽAVE, MOŽEMO I MI: Baski žele članstvo u FIFA i UEFA

Novosti online

16. 12. 2020. u 22:34

ŠPANSKA pokrajina Baskija podnela je zvaničan zahtev u FIFA i UEFa da bude primljena kao 56. članica Evropske fudbalske unije.

КАД МОГУ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ, МОЖЕМО И МИ: Баски желе чланство у ФИФА и УЕФА

EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Fudbalski savez Baskije predao je zahtev za ulazak u ove organizacije.

- To je službeni zahtev u kome tražimo da bude primljeni kao punopravna članica. Uz zahtev je poslata sva pravna i administrativna dokumentacija koja potkrepljuje naš zahtev - stoji u saopštenju Baskijskog fudbalskog saveza.

U Cirihu i Nionu, sedištima FIFA i UEFA, primili su zahtev Baskije o ulasku u njihovo članstvo.

- To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo i drugih evropskih teritorija koje nisu samostalne države, a imaju dugu istoriju svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje - piše dalje u saopštenju.

Takve reprezentacije su na primer Škotska, Vels i Severna Irska kao deo Ujedinjenog Kraljevstva kao i Farska Ostrva pod suverenitetom Danske. Poslednjih godina su svoje reprezentacije dobili tzv. Kosovo, kao i Gibraltar koji je pod Britanskom jurisdikcijom.

Baskijski fudbalski savez želi da plan realizuje u dogovoru sa FS Španije.

- Obavestili smo Španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bi smo dobili službenu autorizaciju Španskog fudbalskog saveza. U kratkom roku cilj nam je da lansiramo projekat “Euskal Selekzioa” (Baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti opet ćemo se povezati s baskijskom publikom kao što je bilo tokom duge istorije - oglasio se Baskijski fudbalski savez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a