SVI PROMAŠE, NATHO NIKADA: Izraelski vezista iskoristio svih 13 tučenih penala od kada je u Partizanu

Milan BLAŽIĆ

25. 01. 2021. u 07:07

PROMAŠAJI sa bele tačke se dešavaju i najvećima, Mesi i Ronaldo znaju povremeno da "zaribaju", nepogrešivog Žoržinja iz Čelsija je pre mesec dana je nadmudrio golman Arsenala Leno. Svima se omakne poneki kiks, ali ne i iskusnom vezisti Partizana, Izraelcu Bibarsu Nathu.

СВИ ПРОМАШЕ, НАТХО НИКАДА: Израелски везиста искористио свих 13 тучених пенала од када је у Партизану

Foto: Nebojsa Parausic

Penal koji je pre nekoliko dana izveo na prijateljskom meču protiv Rubina je bio njegov 13. u crno-belom dresu za godinu i po dana ujedno i 13. realizovani.

Ono što posebno fascinira kod Nathovih penala je činjenica da je malo koji od 13 golmana, koji su posle njegovih penala išli po loptu u mrežu, imao bilo kakvu šansu da zaustavi njegov šut. Na kafi u hotelu "Kaja Palaco" Natho je rado prihvatio razgovor na tu temu uz napomenu da ne planira da otkrije baš svaki detalj, kako ne bi golmanima doneo prednost.

- Ko šutira promašuje, ko ne šutira ne promašuje. Promašivao sam u Rubinu i u CSKA, u Partizanu još nisam. Nadam se da će ta serija potrajati, ali znam da će u nekom momentu doći i promašaj, ali o tome ne želim da razmišljam.

Ključna prednost u odnosu na direktnog protivnika, a to je u ovom slučaju golman, jeste hladna glava.

HVALE I DELIJE

KADA je neko sjajan i pošten u poslu kojim se bavi onda pohvale stižu i iz suparničkog tabora.

- Susrećem se sa navijačima Zvezde u Beogradu i uvek su to normalni, čak i srdačni susreti. Najčešće mi govore: Igraš za pogrešan klub, ali si doktor fudbala ,sjajan si igrač i slične pozitivne stvari.

- Najvažnije je da budeš smiren. Kada si miran sve je mnogo lakše. Oko 80 odsto je na izvođaču, a 20 odsto na golmanu. Kada golman ne odbrani to je normalno, a može da ispadne heroj. Igrač može da bude na mnogo većem gubitku.

Pogled "fortune" igra po njegovim rečima malu ulogu prilikom izvođenja jedanaesterca.

- Potrebna je i sreća. Oko 80 odsto je do tehnike, dobrog izvodđenja, deset odsto se pita golman, a deset odsto je sreća. Ne odlučim uvek gde ću da šutiram, isto tako i ne gledam uvek golmana.

SIVASPOR OTPAO ZBOG ŠKOLE

OTKRIO je Natho i jedan interesantan detalj iz perioda neposredno pred potpisivanje ugovora sa Partizanom.

- Imao sam sve dogovoreno sa Sivasporom, uz odlične finansijske uslove, ali nisu imali internacionalnu školu za decu što je prilikom donošenja odluke možda i ključna stvar kod mene, pa sam odlučio da odbijem ponudu. Na neki način Partizan može da bude zahvalan školstvu u Sivi za moj dolazak u Beograd, hahahaha.

Važnost utakmice takođe, može da igra značajnu ulogu, iako Natho sa podjednakom sigurnošću gadđa i u prijateljskim i u prvenstvenim, i u međunarodnim utakmicama.

- Nekad mi je teže da šutiram u manjim utakmicama, može lakše da padne koncentracija. Ima mnogo igrača kojima je važnija snaga udarca pri izvođenju penala, dok se ja uvek oslanjam na tehniku i preciznost.

Kada se pomenu izvođači penala iz najjačih evropskih liga, Natho se odmah osvrnuo na čudan stil dvojice možda trenutno najboljih penaldžija u Evropi.

- Vidim da sada mnogi pribegavaju poskakivanju kao što to rade Žoržinjo i Bruno Fernandeš. To nikada nisam ni pokušao i neću, držaću se i dalje svog stila. Zašto i da menjam kada dobro ide.

Druga vrsta prekida je do sada u Humskoj "upalila" tri puta sa Nathom u glavnoj ulozi, u prvenstvenim duelima protiv Čukaričkog i Radnika i u prijateljskom meču sa Proleterom.

- Slobodnjak mi nije kao ranije. Imao sam problema sa aduktorom, manje sam vežbao slobodne udarce na treninzima i to se odmah neminovno osetilo kod učinka na terenu.

Na kraju razgovora i prijatna muzika za uši svakog navijača Partizana.

- Osećam se odlično u Partizanu, pronašao sam sredinu gde me svi respektuju, gde mogu i da pomognem mlađim igračima svojim iskustvom. Imam slobodu da radim, da govorim na terenu, verujem da će se tako i nastaviti. Verujem da ću bez problema odraditi tri godine ugovora i ako budemo svi zadovoljni, ko zna, možda ostanem i duže - zaključio je Natho koji već danas u 14 časova sa crno-belima ima drugi ispit na pripremama protiv ukrajinske Desne.

PRITISAK KAO U GRČKOJ

SUSREO se Natho u ovoj i prethodnoj sezoni sa kiksevima koji se teško praštaju kod navijača bez obzira na zvučnost imena protivnika.

- U Srbiji je pobedi ili umri, baš kao i u Grčkoj. U Izraelu je to samo kod derbi mečeva, dok je u Rusiji potpuno drugačija situacija, ništa se ne shvata i prihvata tragično. Baš zbog tog ogromnog pritiska gol u derbiju protiv Zvezde mi je verovatno i najdraži u karijeri - objašnjava Natho.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije