PUNE MREŽE I DVA TROFEJA! Trenerska karijera Dragana Stojkovića: Nagoji doneo prvu titulu u istoriji, Gvangdžou uvek igrao na gol više

Novosti online

24. 01. 2021. u 23:00

VELIKO je ime u svetu fudbala Dragan Stojković Piksi. Prvi favorit za novog selektora Srbije stekao je slavu kao vanserijski igrač, jedan od najboljih na planeti u svoje vreme dok je nosio dres Crvene zvezde, Marselja i reprezentacije Jugoslavije.

ПУНЕ МРЕЖЕ И ДВА ТРОФЕЈА! Тренерска каријера Драгана Стојковића: Нагоји донео прву титулу у историји, Гвангџоу увек играо на гол више

FOTO: AP

Međutim, Piksi kao trener još nije dostigao svoj zenit, iako se može reći da je zanat fudbalskog učitelja dobro ispekao u Japanu i Kini, gde je za 11 godina vodio dve ekipe, Nagoju i Gvangdžou RF. Rezultati u ovim klubovima su i jedine stručne reference u si-viju potencijalnog selektora Srbije.

Reklo bi se da je krenuo obrnutim putem, jer kada je završio bogatu fudbalsku karijeru 29. oktobra 2001. spektakularnim oproštajem u rodnom Nišu, veliki as se prvo oprobao kao funkcioner. Tog oktobra postao je predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, nasledivši na tom mestu Miljana Miljanića.

Za vreme Piksijevog mandata, reprezentacija nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo 2002.u Japanu i Južnoj Koreji, kao ni naEvropsko prvenstvo 2004. u Portugalu. Na poziciji čelnika Saveza zadržao se do isteka mandata 2005. U julu te godine uskočio je u fotelju predsednika Crvene zvezde i za dve sezone na čelu crveno-belih, osvojio je dve duple krune.

Tek posle ovog drugog predsednikovanja, Piksi je rešio da zapliva trenerskim vodama. Profi licencu stekao je početkom 2008. na katedri Milovana Đorića, direktora Trenerske škole pri Fudbalskom savezu Srbije.

PIKSIJEV UČINAK

NAGOJA

2008. - treće mesto
2009. - deveto
2010. - šampion
2011. - drugo, uz trofej Superkupa
2012. - sedmo
2013. - jedanaesto
GVANGDžOU
2015. - 12. mesto
2016. - šesto
2017. - peto
2018. - deseto
2019. - dvanaesto

Iz Nagoje, gde je bio igračka legenda, pozvali su ga da preuzme ekipu i pokaže trenersko umeće. Bio je to dugoročan projekat i Piksi se dobro snalazi i već u debitantskoj sezoni 2007/2008. osvaja treće mesto.

Pravi bum desio se u trećoj sezoni kada je kao trener Nagoje, 2010. doneo prvu titulu šampiona ovom klubu i tako se za sva vremena upisao u klupsku istoriju. Srpski mediji proglasili su ga tada fudbalskim carem Japana. Sledeće godine je bio vicešampion, uz osvojen pehar Superkupa, posle čega je usledio pad i Stojković Nagoju napušta 2013. godine, uzdignuta čela. Kada se podvuče crta, tamo je uradio odličan posao. Nagoju je vodio šest godina na 202 utakmice, uz 102 pobede, 41 remi i 59 poraza, i dva osvojena trofeja.

Piksi trener je posle toga bio zanimljiv mnogim klubovima, nekoliko puta se pričalo da se vraća u Evropu. I kada je, po njegovim rečima, bio blizu preuzimanja jednog kluba iz engleske Premijer lige, usledila je ponuda iz Kine koja nije mogla da se odbije. U avgustu 2015. Stojković je, sa godišnjom platom od osam miliona evra, preuzeo kineski Gvangdžou R.F. Ovaj klub je po svim parametrima bio daleko od najjačih kineskih ekipa, sa strategijom da se forsiraju talentovani igrači i igra lep fudbal.

ODVEO BIH "ORLOVE" U KATAR

SA ogromni samopouzdanjem je Piksi odgovorio na pitanje šta bi uradio da postane selektor Srbije.

- Znam da bih nas odveo u Katar. Znam, jer verujem u to i izvukao bih iz igrača maksimum. Ne mogu da ti neki igrači u utakmici koja je najbitnija, budu najgori. To se u poluvremenu reši - istakao je Stojković u jednom od svojih poslednjih inetrvjua.

Piksi se odlično snašao, svake godine Gvangdžou je izbacivao mlade reprezentativce, koji su potpomognuti stranim pojačanjima prikazivali atraktivne partije. Naš stručnjak forsirao je napadački stil, ekipa je igrala za gol više. Vrhunac je napravljen 2017. kada je osvojeno peto mesto. Ipak, iako je imao ugovor do leta 2021, čelnici Gvangdžoua su raskinuli saradnju sa Piksijem u decembru 2019, posle 124 utakmice (47 pobeda, 24 remija i 53 poraza).

Kinezi su ostali u obavezi da Stojkoviću isplate sve plate do kraja ugovora i to se ispostavilo kao najveća prepreka njegovoj želji da preuzme Srbiju. Rešenje se još uvek traži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)