PRODUKT DOBRE IGRE PROTIV MILANA: Crvena zvezda ponovo u top 50 evropskih klubova!

Novosti online

27. 02. 2021. u 14:56

FUDBALERI Crvene zvezde odigrali su još jednu evropsku sezonu za pamćenje.

ПРОДУКТ ДОБРЕ ИГРЕ ПРОТИВ МИЛАНА: Црвена звезда поново у топ 50 европских клубова!

FOTO: AP

Četvrti put zaredom plasirali se u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a drugi put u poslednjih 30 godina prezimeli u Evropi. Još jedna sjajna sezona crveno-belih donela je značajno povećanje klupskog koeficijenta, tako Zvezda sada zauzima 50. mesto na rang-listi UEFA.

Crvena zvezda u poslednje četiri godine ostvaruje fenomenalne uspehe na evro-sceni. 

Niz odličnih rezultata započet je u sezoni 2017/18, kada se klub prvi put posle 10 godina plasirao u grupnu fazu Lige Evrope. Redom su padali Florijana, Irtiš, praška Sparta i Krasnodar. Nakon toga usledio je još jedan iskorak. 

Crveno-beli su grupu završili na drugom mestu, iza Arsenala, a ispred BATE Borisova i Kelna, čime je klub prvi put posle 1992. godine dočekao proleće u Evropi. U šesnaestini finala usledio je dvomeč sa CSKA, gde je Zvezda bila ravnopravan rival. Te sezone, ekipa pod vođstvom Vladana Milojevića uvećala je klupski koeficijent za 8.000 bodova.

Sezona 2017/2018 bila je samo uvertira za ono što će uslediti naredne godine. Crveno-beli tim se prvi put plasirao u Ligu šampiona, a kvalifikacije je zavšio bez ijednog poraza, sa četiri pobede i četiri remija. 

FOTO: AP

Eliminisani su Spartaks, Suduva, Spartak iz Trnave i Salcburg. U grupi sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem, ostvarena je herojska pobeda nad Liverpulom na prepunoj „Marakani“, a bodovni saldo na UEFA listi bio je bogatiji za još 7.000 osvojenih poena. 

Novi ciklus kvalifikacija doneo je ponovo odlično izdanje crveno-belih. Eliminisani su Suduva, Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs. Sezonu su počeli na 88. mestu UEFA liste, da bi nakon kvalifikacija bili 68. na bodovnoj tabeli. Grupna faza sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, završena je sa osvojena tri boda i time je Zvezda ukupno „upisala“ novih 6.000 bodova.

Aktuelna sezona na evro-sceni bila je sezona za pamćenje. Crveno-beli su eliminisali Evropu i Tiranu. Usledio je nesrećan poraz na penale od Omonije, iako je tim sa "Marakane" pokazao nadmoćnost u tom susretu. 

FOTO: AP

Sigurno je da se taj duel ne bi završio tako da je bilo mogućnosti da se odigra revanš u Beogradu. U plej-ofu savladan je Ararat i ponovo je crveno-beli tim obezbedio evropsku jesen četvrtu godinu zaredom. 

U grupi sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca, su ostvarili tri pobede, dva remija i jedan poraz, i završili sa 11 bodova kao drugi u grupi. Herojski dvomeč sa Milanom doneo je eliminaciju srpskog tima, iako nisu poraženi, već su bili dostojan rival Italijanima. 

FOTO: AP

Tekst potpisa

Ova sezona donela je rekordnih 10.000 bodova na UEFA listi, tako da je tim Dejana Stankovića sada ponovo među 50 najboljih klubova „starog“ kontinenta, što je značajan podatak za naredne kvalifikacije u kojima će crveno-beli učestovati i olakšati im put do grupne faze evropskog takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)