CENTAR KATARSKE PRESTONICE KONAČNO MALO "PRODISAO": Neke ptice nikad ne polete

Nedeljko Iljukić

05. 12. 2022. u 16:30

U DANU kada je postalo jasno da je na Svetskom prvenstvu u Kataru ostalo još samo deset reprezentacija, prodisao je i centar Dohe. Manje glasni, previše glasni, jednobojni i najšareniji navijači sa svih svetskih meridijana su nekako utihnuli. Mnogi su se vratili kući. Neki, računajući Srbe, Nemce, Urugvajce ili Belgijance su već kod svojih kuća, a domaćini broje dane do trenutka kada će da se vrate u svoj normalan način života. Bez buke i gužve…

ЦЕНТАР КАТАРСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КОНАЧНО МАЛО ПРОДИСАО: Неке птице никад не полете

FOTO: N. I.

Korniš, šetalište u glavnoj gradskoj luci, gde su nekada lovci na bisere vadili najlepše primerke za najsjajnije perle, ali i Suk Vakif, centar starih zanata raznih majstora danas su nekako "prodisali". Jedino su navijači iz Japana i Brazila pravili gužvu. Svako na svoj način. Brazilci su čekali kasnu uzakmicu sa Južnom Korejom, dok su se Japanci "šunjali" po Suk Vakifu, čekajući odlazak na stadion "Al Džanub". Brazilci su pravili karnevalsku atmosferu, a skoro svaki Japanac je panično trčao da kupi suvenire.

 

Magneti, kamile u raznim oblicima, originalne pustinjske ruže, to malo čudo prirode koje stvaraju pesak i voda. Deset, dvadeset, trideset rijala... lete cene kroz katarskih 30 Celzijusa. Najjeftini suvenir je deset evra. Ima i onih za 500, ali za te se malo ko ili niko ne hvata. Žene zakazuju kod meštanke iscrtavanje dlanova ili stopala kanom, posebna vrsta umetnosti je pravljenje brojanica i kićanki od najrazličitijih materijala.

U sokacima Suk Vakifa najživopisnije je ispred prodavnica sa najrazličitijim pticama. Oko njih, sa slobode obleću gugutke, inače jedan id nacionalnih simbola Katara, kraduckaju im hranu, ali im ne zavide. One ptice iza rešetki kaveza izgleda da nikada neće poleteti.

Foto ilustracija V. N.

Podseti nas ovo malo na naše fudbalske "orlove" koji nisu ni uzleteli, ni leteli po ovom Mundijalu koji pripada 23, a ne ovom veku.

Negde kukurikne petao... odmah nam na pamet padne veliki evropski derbi koji će 10. decembra da odigraju Francuska i Engleska.

Neće nigde u Dohi to glasno da vam kažu, već ćete čuti od nekog trećeg. Ovde jedva čekaju finale 18. decembra. Ali ne zbog toga što žele Brazil, Argentinu, Francusku ili Portugaliju u utakmici svih utakmica.

Katarani čekaju 18. decembar, jer je to držani praznik, dan kada se nacija ujedinila 1878. godine. I što će to biti prilika da u se pod svetlima stadiona "Lusail", usred pustinje, vidi te noći kako blista Zlatni globus.

Japanci hoće Piksija za selektora

NAVIJAČI Japana su posebna sorta. Osmehom kriju sve. Srećemo juče malu grupu mladih ljudi koja se spremala na utamicu sa Hrvatskom. Na pomen da smo iz Srbije, ekipa iz Kobea uzviknu:

- Šteta što ste rano ispali sa Mundijala. Ako nemate ništa protiv, mi bismo vam uzeli Dragana Stojkovića! Da bude selektor kod nas.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)