BRIŠUĆI LET "ORLOVA": Reprezentacija Srbije u drugom krugu Mundobasketa

G.Kelić

31. 08. 2023. u 11:00

BEZ poteškoća su košarkaši Srbije stavili tačku na prvu fazu Svetskog prvenstva u Manili.

БРИШУЋИ ЛЕТ ОРЛОВА: Репрезентација Србије у другом кругу Мундобаскета

Foto arhiva VN

Ekipa Svetislava Pešića je novom ubediljivom pobedom, ovog puta nad Južnim Sudanom (115:83), sa maksimalnim skorom od tri pobede iz isto toliko utakmica i sa prenetih šest poena odlepršala u naredni krug kao prvoplasirana u grupi B. Tamo ih u novoformiranoj grupi I, u borbi za četvrtfinale, čekaju Italija (petak, 14.00) i Dominikanska Republika (nedelja, 14.00), a trijumf nad samo jednom od te dve selekcije obezbeđuje mesto među osam najboljih.

Sav srpski narod okupljen ovih dana u Manili mislio je da će njihovi ljubimci juče imati najteži zadatak u dosadašnjem toku takmičenja. Sve ono što su selektori dva tima u najavi utakmice potencirala, to se i desilo u "Araneta koliseum areni". Južnosudanci su do bezumnosti upućivali šuteve za tri poena, dok je Srbija loptu gurala u reket ka Nikoli Milutinovu. To je imalo dobrog efekta, pogotovo pik saradnja između našeg centra i kapitena Bogdanovića, koja je izrodila osam poena na startu duela.

Sjajno otvaranje ponovo je imao Nikola Jović, počevši i treći meč sa deset poena za četvrtinu. Najmlađeg člana našeg tima, uz Bogdanovića, najviše "sluša" šut i zato su sa razlogom saigrači u kornerima tražili isključivo njih.

NBA trio iz afričke selekcije, Džouns-Šajok-Gebrijel je bio sveprisutna opasnost, koja praktično nije imala odmora za 40 minuta meča. Brzinom i eksplozivnošću su plenili na parketu, kao i visokim procentima šuta za tri (7/13), međutim snaga pod košem i bolja skok igra Srbije bili su nebranjiv faktor za rivala.

Imali su "orlovi" već plus deset na kraju prve deonice, što im je dosta olakšalo dalji tok meča, ali krucijalnu razliku napravili su u poslednjih pet minuta poluvremena, kada su serijom 14:3 na veliki odmor otišli sa lepih 56:39.

Kiša trojki zasula je koš Sudanaca koji od Bogdanovićevog i Dobrićevog katapulta nisu mogli da se spasu. Našao je način Pešićev tim da najboljeg protivničkog igrača i drugog najkorisnijeg igrača dosadašnjeg takmičenja, Džounsa, svede na tek tri poena za celu utakmicu, što je zasluživalo posebne pohvale. Slično modelu iz okršaja sa Kinom, kada su u defanzivi targetirali Kajla Andersona (meč završio bez poena), tako je ovog puta pod posebnom prismotrom bio Džouns.

Sudanci su u nastavku svu disciplinu ostavili u svlačionici, pošto su po povratku na parket srljali glavom kroz zid. To je Srbiji došlo kao pozvano, jer su svakim novim napadom samo dizali razliku, koja je narasla preko 30 razlike do kraja trećeg kvartala. Nikola Jović i Bogdanović su nastavili sa trojkaškom rapsodijom. Za taj dvojac, koji je združeno ubacio čak 48 poena, nije bilo leka. "Strele" iz njihovog šuterskog "luka" bile su previše "otrovne" za odbranu Sudanaca, pošto je prvi šutirao fantastičnih 5/5 za tri, a drugi 6/9!

Očekivano dominanatno su "orlovi" protutnjali kroz prvu fazu Mundobasketa, ne ostavivši za sobom nikakve bodove, ali i pitanje koliko daleko mogu da idu. Lep je trenutni osećaj, ali nerealan, s obzirom na to da smo zasada igrali isključivo sa nedoraslim protivnicima, što ni igračima, a ni domaćoj javnosti ne daje odgovor na pitanje - koliko smo tačno dobri. Prosečna razlika od 30 poena na tri meča poručuje - dovoljno dobri za medalju, međutim isti osećaj grejao nas je i na EP lani, pa je ta priča završena kako je završena. 

SRBIJA - J. SUDAN 115:83

30:20, 26:19, 27:26, 32:18

DVORANA: "Araneta koliseum" Gledalaca: 5.848 Sudije: Roso, Baki, Nudžam.

SRBIJA: Petrušev, N. Jović 25 (9/9 iz igre, 5/5 za tri), Bogdanović 23 (6/9 za tri, 9 as.), Marinković 10, Dobrić 12, Ristić 5 (7 sk.), Gudurić 11, S. Jović 4 (6 sk., 13 as.), Davidovac 8, Simanić, Avramović, Milutinov 17 (10 sk.).

J. SUDAN: Madut, Omot 17 (5 sk.), Džouns 3 (6 as.), Maluač 2, Kuani 6, Šajok 12 (4 sk.), Akut 3, Deng 10, Kacul 21, Bar, Gebrijel 4, Deš 5 (4 as.).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije